İnşaat yapılmasını önlemek için kepçenin önüne oturmuştu: O alan çocuk parkı olacak
7 yıl süren davanın ardından imara açılan arsa 'Kıymet Teyze Parkı' olacak.
Edirne’de 2014 yılında çocukların oyun alanı olarak kullandığı yerin imara açılması üzerine inşaat faaliyetini engellemek için kepçenin önüne sandalyesini koyarak direnen 82 yaşındaki Kıymet Peker’in eylemi başarıya ulaştı.
Belediye yönetimi söz konusu arsayı satın alarak Kıymet Teyze Parkı yapmaya karar verdi. "Küçükler özgür yetişsin ben bunları istiyorum" diyen Peker, "Ben o kepçenin önüne 90 yaşına da gelsem otururdum. Küçükler özgür yetişsin ben bunları istiyorum. Bir okul deseydiler belki müsaade ederdik ama okul değil, eğitim değil bir oyun yerini mahvediyorlardı" şeklinde konuştu.
Kıymet Peker'in öncülüğünde mahallelinin oyun alanının yıkımına karşı çıkması üzerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, arsanın tapusunu almak için yargı süreci başlattı. 7 yılın ardından sağlanan uzlaşmayla arsanın tapusu belediye tarafından alındı. Gürkan, yeşil alanın tekrar çocuk parkı olarak düzenleneceğini ve isminin Kıymet Teyze olacağını söyledi. Gürkan, "Ben o gün Kıymet Teyze'ye, 'Recep Gürkan belediye başkanı olduğu sürece, Edirne'de hiçbir çocuk parkı yıkılmayacak aksine yenilerini yapacağız' diye söz verdim. Bu 7 yıllık süreçte 45 çocuk parkını 130'a çıkardık. Ama Kıymet Teyze Parkı adını verdiğimiz yer, tapu davaları gitti geldi. Bazen biz kazandık, bazen karşı taraf kazandı. Velhasıl 7 yılın sonunda tüm pürüzler temizlendi, oranın tapusu belediyenin üzerine çıkarıldı, imarla birtakım sorunlar vardı, hepsi çözüldü ve şu an biz 7 yıl önce Kıymet teyzeye ve Edirnelilere verdiğimiz sözü yerine getirdik ve Kıymet Teyze Parkı'nın yapımına başladık. İnşallah 1 ay içinde tamamlayacağız. Ben de Kıymet teyzemi evinde ziyaret edeceğim, elini öpeceğim, ismini kullanmak için iznini alacağım. Orasını Edirne'nin çocuklarına, Kıymet Teyze'nin torunlarına 1 ay sonra hediye edeceğiz. Kıymet Teyze'nin tüm dünyaya örnek olan o çevre direnişinin sembolleşmesi adına ismini de yaşatacağız" dedi.
‘90 YAŞIMA DA GELSEM OTURURDUM’
7 yıl önce inşaata nasıl karşı çıktığını anlatan Peker, "Ben o kepçenin önüne 90 yaşına da gelsem otururdum. 'Buraya ev olmaz, alan çok küçük' dedim. 7 katlı ev yapmak istiyorlarmış. Zaten hemen bitişiğimizde benzin istasyonu var, 'hiç olmaz' dedim. Hakikaten de olmadı. Ankara'ya kadar gitti bu dava ve olmadı. Burası çocukların alanı, yaşlılar oturuyor. Pazardan gelenler dinleniyor. O dönem salınacakları ve oyun alanlarını da kaldırdılar, hiç doğru yapmadılar" diye konuştu.
‘İNSANLARA ALAN BIRAKSINLAR, HAVA ALALIM’
Tek isteğinin çocukların ve yaşlıların zaman geçirebileceği parkın yeniden yapılması olduğunu söyleyen Peker, "Önümüz aydınlık ve hür olsun. Küçükler özgür yetişsin ben bunları istiyorum. Bir okul deseydiler belki müsaade ederdik ama okul değil, eğitim değil oyun yerini mahvediyorlardı. Nereye götürecektik çocukları? Benim iki tane torunum var, dönüyor dönüyor oyuncaklarla oynuyor. Onların burada gelip oynaması lazım, yaşlıların oturması lazım. Başka bir şey istemiyorum. Bu topraklara ev yapmasınlar, biraz insanlara alan bıraksınlar, hava alalım" dedi. (DHA)