Jüpiter'in etrafında fırtına var

Juno Uzay Aracı, Jüpiter’in yörüngesinde bir yıl dolaştıktan sonra ilk verilerini gönderdi.

Jüpiter'in etrafında fırtına var

YAŞAM - Juno Uzay Aracı, yaklaşık bir yıl kadar Jüpiter’in yörüngesinde dolaştıktan sonra gezegene dair bilinmeyenleri yavaş yavaş ortaya çıkarmaya başladı.

Juno’nun Jupiter hakkında elde edilen ilk bilimsel bulgu geçen hafta Science ve Geophysical Research Letters dergilerinde yayınlandı. Buna göre gezegenin etrafında girdap şeklinde güçlü fırtınalar ve ona bağlı güçlü bir manyetik alan var.

Juno’nun aktardığı bilgilerden önce atmosferin üzerinde bulunan oluşumların fırtınadan ve hareketlilikten kaynaklandığı düşünülürken, şimdi onların donmuş bulut olduğu keşfedildi.

Jüpiter’den gelen veriler, bilinenin dışında bir resim tasfir ediyor. Bilinen en küçük parçanın bile dünya büyüklüğünde olduğu Juno’dan gelen görsellerle anlaşılıyor.

Jüpiter'in etrafında fırtına var - Resim : 1Jüpiter’in kutupları etrafında 53 günde bir dönüş yapan Juno, her bir dönüşünde gezegenin donmuş bulutlarına biraz daha yaklaşıyor. İşte bu yaklaşmalarda, atmosferdeki dalgalanmalar ve dev kasırgalarının fotoğrafları çekiliyor.

Jüpiter’in 8850 km yukarısından çekilen fotoğrafta hep merak edilen yüzeyinde ki dalgalı görüntüler oldukça yakın çekimlerle Juno aracılığı ile meraklılara ulaşıyor. Amonyak ve buzdan oluşan dalgalı bulutların yaptığı girdaplar açıkça görülebiliyor.

Juno; gezegeni farklı ışık boylarında fotoğraflayacak özellikte kameraların yanı sıra, gezegenin atmosferini incelemek üzere içinde manyetik alanlarını test eden ve yer çekimini ölçebilen sensörlerin de bulunduğu dokuz aygıt ile donatılarak uzaya gönderildi.

Güneşle aynı kimyasal elementlerden (hidrojen ve helyum) oluşan Jüpiter hakkında çok az bilgi bulunmakta. Yeni bilgiler galaksinin anlaşılması için önem taşıyor. Gezegenin manyetik alanının güçlü olması Juno'nun yaklaşmasını engelliyor. 2018’e kadar Jupiterdeki görevine devam edecek olan Juno gezegenin kutup bölgesinde geçmesi planlanıyor.

İlgili Video: https://vimeo.com/219993811

NASA juno jüpiter