Kara deliğin çekim hızının saniyede 100 bin km olduğu gözlemlendi
Çok uzak bir galaksinin merkezindeki bir maddenin, saniyede 100 bin kilometre hızla, kara deliğin içine düştüğü Gök bilimciler tarafından tespit etti.
Gök bilimciler yine insan aklını hayrete düşüren bir gözleme imza attı. Science Daily'nin haberine göre, İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden Profesör Ken Pounds liderliğindeki gök bilimciler, Avrupa Uzay Ajansı'nın X-ışını gözlemevi Newton'un verilerini kullanarak, ilk kez maddenin, ışık hızının yüzde 30'una tekabül eden saniyede 100 kilometre hızda kara deliğin içine çekildiğini gözledi.
A UK team of astronomers report the first detection of matter falling into a black hole at 30 percent of the speed of light, located in the centre of the billion-light year distant galaxy PG211+143 https://t.co/JirI0zrz2E pic.twitter.com/fK8fGysCQk
— Massimo (@Rainmaker1973) 20 Eylül 2018
Profesör Pounds ve ekibinin, gözlemi, Berenis'in Saçları takımyıldızı yönünde bir milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan PG211+143 galaksisinden yayılan X-ışını tayfını incelerken yaptığı belirtildi.
Keşifle ilgili ayrıntılar, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.
'IŞIK BİLE KARA DELİKLERDEN KAÇMAK İÇİN YETERİ KADAR HIZLI DEĞİL'
İngiltereli bilim insanları, ışığın bile çok güçlü çekim sahalarına sahip kara deliklerin etki alanına girmemek için yeteri kadar hızlı olmadığını ifade ediyor.
Kara deliklerin, maddeden enerjinin çıkarılmasının en etkili yöntemini önerdiklerinden astronomik açıdan çok önemli olduğu belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)