Karnını doyurmak isteyen porsuk, Roma hazinesi buldu
İspanya'da karnını doyurmak için yeri kazan bir porsuk İstanbul ve Selanik gibi farklı bölgelerde üretilen Roma İmparatorluğu'ndan kalma bir hazine buldu.
Independent Türkçe'deki habere göre, İspanya'nın kuzeyindeki bir mağarada Roma İmparatorluğu'ndan kalma 209 sikkeden oluşan bir hazine bulundu.
Araştırmacıların "olağanüstü bir keşif" diye nitelediği hazinenin umutsuzca yiyecek arayan bir porsuk tarafından gün yüzüne çıkarıldığı düşünülüyor.
MS 3 ila 5. yüzyıllar arasına tarihlenen sikkeler, bir porsuk yuvasından sadece birkaç metre ötede tespit edildi.
Kısa süre önce bölgede yoğun kar yağdığını vurgulayan araştırmacılara göre, porsuk yiyecek arama faaliyetlerine hız vermiş, solucan bulma umuduyla yuvasının yakınındaki çatlakları kazmıştı.
Arkeolog Alfonso Fanjul Peraza, hayvanın muhtemelen solucan ararken İstanbul ve Selanik gibi farklı bölgelerde üretilen bu Roma sikkelerini bulduğunu söyledi.
Sikkelerin çoğu bakır ve bronzdan yapılmıştı. Aralarındaki en büyük sikkenin 8 gram olduğu ve o dönem Roma İmparatorluğu sınırlarında yer alan Londra'da üretildiği belirlendi.
Araştırmacılar "Bu şimdiye kadar İspanya'nın kuzeyindeki bir mağarada bulunan en büyük Roma sikke hazinesi" diye yazdı.
Yaklaşık 85 yıl önce aynı bölgede, İmparator Konstantin dönemine ait 14 altın bulunmuştu. Arkeolog Fanjul, "Önemli buluntuların (burada) birikmesi, sınır bölgesinde yaşanan yoğun çatışmaya dair bir yanıt olarak görülebilir" diye konuştu.
Romalılar İber yarımadasını MÖ 218'de fethetmiş ve 5. yüzyılın başlarında Vizigotlar tarafından ele geçirilene kadar burada hüküm sürmüştü.
Arkeologlar, bu sikkelerin siyasi ve sosyal istikrarsızlık nedeniyle, güvende kalması için saklanan daha büyük bir hazinenin parçası olduğunu düşünüyor.
Araştırmacılar, şimdi daha fazla kazı için bölgeye dönmeyi umuyor.