Kürt Araştırmaları Derneği kuruldu
İstanbul’da bir grup Kürtçe emektarının kurduğu dernek çalışmalarına Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde atölye oluşturarak başladı.
YAŞAM – Kurucuları arasında Feqi Hüseyin Sağnıç, İsmail Beşikçi, Musa Anter gibi tanınmış şahsiyetlerin de bulunduğu Kürt Enstitüsü de dahil birçok dil, kültür, edebiyat çalışması yapan derneğin OHAL kararıyla kapatılmasına tepkiler sürüyor.
Dil, kültür ve edebiyata dönük çalışmaların engellenmesini asimilasyonun kalıcılaştırması olarak gören bir grup genç aktivist, OHAL ile engellenmek istenen çalışmaların sürmesi gerektiğini savunarak merkezi İstanbul’da bulunan Kürt Araştırmaları Derneği’ni (Komeleya Lêkolînên Kurdî) kurdu. 6 Mart günü kuruluş dilekçesini İstanbul Valiliği’ne verdikten sonra faaliyete başlayan Kürt Araştırmaları Derneği’nin kurucu başkanı Sipan Haco, derneklerinin amacını Kürt dili, edebiyatı, tarihi ve kültürüne ilişkin araştırma yapmak olarak açıklıyor.
Derneğin tescil edilmesinin hemen ardından İstanbul’un Fatih ilçesinde Atatürk Bulvarı, Ünlü İş Merkezi, A Blok, Kat 2’de bulunan merkezlerinde Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde dil atölyeleri oluşturma kararı alan derneğin geçici yönetim kurulu, sosyal medya hesapları üzerinden de dil atölyelerine katılmak isteyenlere çağrı yaptı.
Derneğin kuruluşundan sonra Artı Gerçek’e açıklama yapan Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Sipan Haco, "Asıl amacımız Kürt dili, kültürü, edebiyatı, sanatı ve tarihi alanında bilimsel çalışmalar yapmaktır" diyor. Haksızlığa karşı durmanın önemine de değinen Haco sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çalışmalarımızı Kürtçe ve tamamen bilimsel kriterlere uygun olarak sürdüreceğiz. Bu nedenle atölyelerimiz olacak. İlk etapta dil atölyeleri oluşturduk. Şimdilik Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde atölyelerimizde çalışmaya başladık."
Dernek olarak benzer kurumlarla dayanışma içinde olmayı da önemsediklerini belirten Haco, yaşanan dönemin karanlık olduğunu ifade etti. Haco, sözlerini şöyle tamamladı:
"Toplumsal çalışmalar yürüten sivil kurumlar herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın hukuksuz bir biçimde kapatılıyor, mallarına el konuyor. Derneği kurma çabamızı demokratik olmayan bu yol ve yöntemlere karşı bir tepki olarak da değerlendirebilirsiniz. Hiçbir merci ve kurum, hukuk kararı olmaksızın onlarca yılın emeğini bir çırpıda yok edebilme hakkına sahip değil. Bu kurumlar onlarca yılın emeği ve mücadelesi ile ortaya çıkmıştı. Kürt Araştırmaları Derneği’ni kurmamızın bir nedeni de budur. Bir grup Kürtçe emekçisi ile birlikte kurduk derneği. Kürt diline, edebiyatına, kültürüne, sanatına, tarihine açıklık getirecek, bu alandaki çalışmaları bilimsel temelde ilerletecek her adımı geçmişimize de sahip çıkarak yerine getireceğiz."