Mars bu ay 20 yıl içindeki en parlak haliyle görülecek
Mars bu ay, gece göğünde karşı konumuna ulaşarak, Dünya’ya iki yıldan uzun süre içindeki en yakın geçişini yapacak.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), ekim ayı boyunca Mars’ın dünyaya en yakın konuma geleceği ve bu sayede geceleri dünyadan görüleceğini açıkladı. NASA, 15 yılda bir rastlanan bu gökyüzü olayında Mars’ın dolunayla karıştırabileceğini söyledi.
Kızıl gezegen, ekim ayı boyunca gece görünür olacak ve her akşam gece yarısı civarında gökyüzünde en yüksek konuma yükselecek.
NASA'nın açıklamasına göre, Mars gezegeni her akşam doğuda ve şafaktan önce batıda parlayacak.
Kızıl gezegen Dünya'ya en yakın yaklaşımını, 6 Ekim'de gerçekleşecek ve daha önce en son 2003 yılında bu kadar yakın bir mesafeye geldiği ifade edildi.
Mars’ın Dünya’ya bir sonraki yakın konumu ancak 2035 yılında meydana geleceği belirtildi.
GÜNEŞ BATARKEN ÇIKIP GÜNEŞ DOĞARKEN DE BATACAK
Independent Türkçe'de yer alan habere göre ekimdeki karşı konum daha da özel olacak, zira Dünya ve Mars’ın yörüngeleri iki gezegenin birbirine en yakın olacağı şekilde hizalanacak.
Bu astronomik olayda Mars, Güneş batarken çıkıp Güneş doğarken de batacak.
Bu durum, Ekim ortasında "Süper Ay" diye tarif edilen Yeni Ay'la birleştiğinde, hem sıradan gözlemcilere hem de deneyimli gökbilimcilere Mars’ı en büyüleyici haliyle görme fırsatı tanıyacak.
Mars çıplak gözle gece göğünde daha parlak ve detaylı şekilde görülebilecek. Teleskopla bakıldığında ise kutup bölgeleri ve volkanlar gibi öğeler daha kolay ayırt edilebilecek.