Mısır'da Nil Deltası'nın en eski yerleşimi bulundu

Geçtiğimiz aylarda İskenderiye'de bulunan büyük siyah granit lahit, dünya çapında büyük ilgi uyandırmıştı.

Mısır'da Nil Deltası'nın en eski yerleşimi bulundu

Arkeologlar, Mısır’da Nil Deltası’nın bilinen en eski, 7.000 yıllık yerleşimini ortaya çıkardı. Yerleşim, Neolitik çağa tarihleniyor.

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Kahire’nin kuzeyindeki Dakahlia valiliğinin Tell el-Samara bölgesinde Neolitik bir köyün keşfini duyurdu.

Mısır ve Fransa’dan bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi, çömlek ve taş aletlere ek olarak, organik maddelerin (hayvan kemikleri ve bitki kalıntıları gibi) yer aldığı birkaç depolama silosunun da yerini tespit etti.

Bu bulgular, köyün MÖ 5.000 yıllarında var olduğunu gösterdi. Yani, Antik Mısır’ın en önemli yapılarından biri olan Büyük Gize Piramidi’nin inşasına başlanmasından yaklaşık 2.500 yıl önce bu köy kurulmuştu.

Erman Ertuğrul'un arkeofili'nde yer alan haberine göre, araştırma ekibinden Frederik Geo yaptığı basın açıklamasında, "Sahadaki kazılar 2015 yılından beri devam ediyor. Bu keşif, uzmanların İlk Hanedanlıktan (Kuzeyin ve Güneyin Kral Mina tarafından birleştirildiği dönem) binlerce yıl önce Delta’da yaşayan topluluklar hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayacak." diyor.

Arkeologlar önümüzdeki sezon, bu köy yerleşmesini kazmaya devam edecekler ve bulunan organik materyallere yapılacak olan analizlerin, Mısır’daki erken çiftçilik ve tarımın kökenlerine ışık tutacağını umuyorlar.

Yaklaşık birkaç ay önce Mısır’ın İskenderiye kentinde bulunan büyük siyah granit lahit, dünya çapında büyük ilgi uyandırmıştı. (YAŞAM HABERLERİ)

fransa mısır Arkeologlar iskenderiye Antik Mısır arap baharı