Rantsal iştah: 220 haneli köyde 60’tan fazla emlakçı var
Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçtiği mahallede arazi ve tarla satışlarında yoğunluk yaşanması, berberinden bakkalına herkesi emlakçıya 'dönüştürdü'.
Kocaeli'nin Körfez ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıktaki Sevindikli Köyü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılmasının ardından ulaşım imkanının kolaylaşması ve İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle ilgi görmeye başladı.
Son dönemlerde köy ve çevresinde arazi ve tarla satışlarında büyük artış yaşanınca mahallede 'emlakçı' sayısı da arttı.
Köyde yaşayan Muhammet Demir, "220 hanenin olduğu mahallede 2 bakkal, 2 berber var, fakat 60 emlakçı var. Çok ilgi gören bir bölge ve İstanbul’un arka bahçesi gibi görülmeye başlandı" diyerek şöyle devam etti:
"Kuzey Marmara Otoyolu’nun gişesinin köye açılması nedeniyle buraya olan ilgi arttı. Bu nedenle de ufak bütçesi olan insanlar ya da yatırım yapmak isteyenler buraya geliyorlar. Hem bütçelerine uygun hem de güzel prim yaptığı için insanlar da bu bölgeyi tercih etmeye başladı. Bu nedenle herkes emlak işi yapmaya başladı burada."
‘10 METRE ARAYLA EMLAKÇI GÖRMEK MÜMKÜN’
Talep olması nedeniyle köyde bulunan birçok kişinin emlak işine girdiğini belirten Naime Kazancıoğlu, "Sevindikli’de şu anda 10 metre arayla emlakçı görmek mümkün. Biz de emlak işi yapıyoruz hem bakkalız hem de emlak işiyle uğraşıyoruz. İstanbul’un kalabalığından kaçmak isteyenler bu bölgeyi sıklıkla tercih ediyorlar. Küçük bir köy burası, buraya yalnızca bilenler geliyor, daha sonra arkadaşlarını buraya yatırım için davet edenler oluyor. Daha sonraki zamanlarda da bu işin para kazanma yönüne yönelmek isteyenler de barakalar koyarak emlakçılık yapıyor" dedi.
‘SELAM VERDİĞİNİZ HERKES SİZE ARSA SATABİLİR’
Bölgeye gelen yatırımların ardından emlakçı sayısının da arttığını ifade eden emlakçı Sedat Aydın, "220 haneli bir köy burası ama buraya gelen yatırımlardan dolayı böyle bir durum var. Bölgede aktif olarak şu anda Türkiye genelinde bir yatırım planı var bu nedenle bu kadar ilgi var. İlginin olması da haliyle emlakçı sayısını artırıyor. 220 haneli köyde 60 tane emlakçı var. Şu anda mahallede selam verdiğiniz herkes size arsa satabilir, tarla satabilir" dedi.
Gerçek üretimin çok az yapıldığı Türkiye'de, bundan önce defalarca olan şeyin bir benzeri daha yaşanmak üzere. Arazilerini tarımsal üretim, temiz çevre için değil sadece günü kurtarmak adına betona feda etmek üzere olan insanların hikâyesi... (DHA)