'Sosyal medya bağımlılığı uyuşturucudan kötü'

'Sosyal medya bağımlılığı uyuşturucudan kötü'
Telefonlarını ellerinden bırakamayan sosyal medya kullanıcıları uzmanlardan yardım almaya başladı

HABER MERKEZİ - Son yıllarda telefonlarını ellerinden bırakamayan sosyal medya kullanıcıları uzmanlardan yardım almaya başladı. Danışmanlar terapi, uzak tutma, farkındalık sağlama gibi yöntemlerle telefonda geçirilen zamanı sınırlamaya çalışıyor.

Houston'da terapist olarak çalışan Nathan Driskell, sosyal medya bağımlılığı yüzünden başvuruların yüzde 20 arttığını ve hastalarının yarısının bu şikayetle kendisine başvurduğunu söylüyor. Bilgisayar oyunlarına bağımlılık sorunu için başvurularda ise düşüş olmuş. Tıp yayınları, sosyal medya bağımlılığını resmi bir hastalık olarak tanımıyor. Fakat Driskell gibi bazı terapistler bu hastalarını da diğer bağımlılık tedavilerinde kullandıkları yöntemlerle tedavi ediyor.

SEANS BAŞINA 150 DOLAR

Bazı yönleriyle Facebook, Snapchat ve diğer dijital platformların neden olduğu psikolojik etkileri tedavi etmesi diğer bağımlılık tedavilerinden daha zor olabilir. "Alkol ve uyuşturucu bağımlılığının tedavisinden daha zor, çünkü çok daha angajesiniz ve bunu yaparken kimse kötü olduğunu düşünmüyor" diyor Driskell. Hastalarını en az altı ay boyunca haftada bir görüyor ve seans başına 150 dolar alıyor. New York merkezli Talkspace adlı şirket ise internet üzerinden terapi olanağı sunuyor. 2016'da sosyal medya bağımlılığını da gündemine alan şirket 12 haftalık kapsamlı bir terapi uyguluyor.

TERAPİSTE BAŞVURU YAPILIYOR

Ayda 138 dolara mesajlı terapi, 396 dolara ise canlı bağlantılı terapi hizmeti veriliyor. Kişilere telefonlarını mantıklı kullanma yönünde telkinler yapılıyor. Çoğu insan telefon bağımlılığı sorununu kendi başına çözemeyince terapiye başvurma ihtiyacı duyuyor. Image caption Sosyal medya ve teknolojik cihazların aşırı kullanılması kişinin özbenliği ile ilgili algısını çarpıtabiliyor. Şirketin yöneticisi Linda Sacco'ya göre, "Tedaviye ihtiyaçları olduğunu düşündüklerinde, telefonda geçirdikleri zamanı sınırlamaya çalışmış, ama başarılı olamamış ve kendilerini daha da kötü hisseder bir halde oluyorlar. Terapi görmek isteyenler bu bağımlılığın yaşamlarını ele geçirdiğini fark etmiş olanlar."

SOSYAL MEDYA ALIŞKANLIĞI İŞYERİ SORUNU

Bazılarına göre ise kötü sosyal medya alışkanlıklarını işyeri sorunu olarak ele almak gerekir. 2014'te Londra'da Digital Detox Company adlı şirketi kuran Orianna Fielding, çalışanlarının sosyal medya kullanımını düzene koymaları için şirketlerle çalışma yürütüyor. "Teknoloji ile ilişkimizin çerçevesini yeniden çiziyoruz" sözleriyle hareket eden şirket bir günlük seans için 748 dolar alıyor.

Uzmanlar sadece farkındalık yaratma ve dijital detoks olarak adlandırılan yöntemlerin kendi başına yetersiz olduğu görüşünde. Hafta sonu için ya da bir haftalık arınma programlarında doğal ortamlarda teknolojik cihazlardan uzak zaman geçirmenin iyi bir ilk adım olacağını söylüyor Driskell.
Image caption Bazı uzmanlar, çevre olumsuz görmediği için sosyal medya bağımlılığının alkol ve uyuşturucu bağımlılığından daha kötü olduğunu söylüyor.

ALTI AYLIK BİR TEDAVİ

Fakat diğer bağımlılıklar gibi burada da müşterilerin davranışlarını kontrol etmeyi öğrenmesi için altı aylık bir tedavi gerekebiliyor. "Aklınızdan çıkarmak için arınma/detoks iyi olur; ama sonra eski ortama ve eski yaşamınıza geri dönüyorsunuz" diyen Driskell bunun yol almayı engelleyeceğini belirtiyor. Uzmanlar sorunun ortaya çıkmasını beklemektense baştan teknoloji ile sağlıklı ve belli kurallara uyan bir alışkanlık geliştirmenin daha doğru olduğuna inanıyor. Bazıları da sorunu teknoloji ya da sosyal medya bağımlılığı olarak adlandırmaktan ziyade "denge eksikliği" olarak görüyor. (BBC Türkçe) 

 

 

Öne Çıkanlar