Şubat'ta 126 işçi yaşamını yitirdi

Şubat'ta 126 işçi yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Şubat ayı raporu açıklandı: Şubat ayında en az 126, yılın ilk iki ayında ise en az 287 işçi yaşamını...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Şubat ayı raporu açıklandı: Şubat ayında en az 126, yılın ilk iki ayında ise en az 287 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Şubat ayı raporunun ilk bölümünde Ankara’da yaşanan asbest tehlikesine dikkat çekti. Asbestli hafriyat nedeniyle binanın karantinaya alınması için yapılan başvurulara kulak asılmadığına isaret edildi. İkinci kısımda ise Şubat ayında yaşanan iş cinayetlerinin işkolları, nedenleri, şehirlere göre dağılımına işaret edildi.

Ankara Eski Havagazı Fabrikası’nın sökümünün kurallara aykırı yapıldığının altı çizildi. Raporda: "Fabrikanın büyük bölümü yıkıldı, çok azı kaldı. Onlar da yıkılacak. Hepimiz biliyoruz ki, bütün bunlar yeni bir rant alanı oluşturmak ve elbette bir büyük AVM’yi inşa etmek için yapıldı. Bunlardan farklı bir değerlendirme ile başka bir yol izlenebilirdi, daha başka işler yapılabilirdi. Ya da mutlaka bunlar yapılacaksa bile bu işin gerektirdiği evrensel işçi sağlığı/halk sağlığı kurallarına uyularak yapılabilirdi" denildi.

guvenlicalisma.org’da yeralan raporun ikinci bölümünde şunlara yer verildi; Şubat ayında yaşamını yitiren 126 emekçinin 112’si işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 4’ü çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden, 2’si balıkçılardan ve 8’i esnaflardan olmak üzere 14’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor…

Şubat ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle;

İnşaat, Yol işkolunda 32 işçi; Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Tarım, Orman işkolunda 13 işçi; Ticaret, Büro işkolunda 10 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 10 işçi; Metal işkolunda 8 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 7 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Enerji işkolunda 2 işçi; Gemi, Tersane işkolunda 2 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 2 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 1 işçi yaşamını yitirdi…

BORÇ KAYNAKLI İNTİHARLAR ARTTI

Yine trafik/servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşmeler ilk üç sırada. Diğer yandan dikkat çekmek istediğimiz husus işyeri intiharlarındaki hızlı artış. 14 intihar var tespit edebildiğimiz. Mobbing, işsizlik, KHK süreci ya da borçlarla ilgili kaç intihar daha vardır, bilemiyoruz. Şubat ayından dört intihar paylaşalım:

  • Mesut Tamir, 26 yaşında, Bursa Yenişehir’de babasıyla beraber çalıştığı besihanede intihar etti, ekonomik sıkıntıları vardı, borcu yüzünden psikolojik sıkıntı içindeydi…
  • Mehmet Fatih Traş, 34 yaşında, Mersin Çukurova Üniversitesi’nde 50/D statüsünde araştırma görevlisiydi. 2010-16 arasında çalıştı. Barış İçin Akademi imzacısı, sözleşmesi bu yüzden yenilenmedi, işe geri dönmek ve yeni bir iş bulabilmek için birçok girişimi oldu, psikolojik travmaya girdi, intihar etti…
  • Haluk Taşkıran, 52 yaşında, tır şoförü, Hatay Payas’da çevresindekilerle helalleşerek tır garajına gitti, tırında intihar etti, borçları vardı…
  • Burak Akyol, 25 yaşında, Kırıkkale Üniversitesi Fransızca Bölümü mezunu, Samsun İlkadım’da işsizlikten bunalıma girip intihar etti…

Ülkemizde intihar oranı ilkokul mezunlarında, ergenlerde ve erkeklerde daha yüksek. Ancak son dönemde dikkat çeken nokta borç kaynaklı intiharlardaki ve eğitimli-meslek sahibi bireylerdeki intiharlardaki artış. Bu durum Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun bir yansıması: Ekonomik kriz, dolardaki artış, işsizlik rakamlarının ve enflasyonun iki haneye yükselmesi… Bu duruma ülkemizdeki OHAL koşulları da eklenince geleceğe dair umutsuzluk, çıkışsızlık beklentisinin işçilerde giderek yükseldiğini söyleyebiliriz.

Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımını grafikte görmekteyiz. OHAL raporunda belirtmiştik, tekrarlamakta yarar var: "Dikkat çeken husus 28-50 yaş grubundaki işçi ölümlerindeki artış. 28-50 yaş grubu örgütlülük, haklarını koruma gibi pratiklere daha aşina. Bu yaş grubundaki iş cinayetlerinin oransal artışı OHAL’in işçi sınıfının ana gövdesine dönük uygulamaların arttığının bir göstergesidir."

Tabi bu ay yine emeklilerle ilgili yetkililerden bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sorularını cevaplarken emekliliğe dair şu ifadeleri kullandı:

  • "Özellikle bizdeki emeklilik yaşı şu an itibarıyla ortalama 52. OECD ülkelerinin ortalama emeklilik yaşı ise 72. Yaptığımız düzenlemeyle bunu 2036’ya kadar erkeklerde 60 yaşına, kadınlarda da 58 yaşına dönüştürecek bir yolculuk yapılıyor."
  • "Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve çalışmamız söz konusu değil."

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın geçen hafta içinde açıklanan üye profil anketinde metal işçilerinin sorunlarında ilk sırayı emeklilik yaşı almıştı. Sanayi işçi sınıfı başta olmak üzere işçiler için en temel sorunlardan birini emeklilik oluşturuyor. Raporlarımızda da sürekli belirtiyoruz. Ülkemiz emeklilik yaşını doldurup emekliliğini beklerken çalışan ya da prim borcu-eksik sigorta yatırılması nedeniyle çalışmak zorunda kalan işçilerin iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdiği bir ülke oldu. Sosyal güvenlik sistemimizin de göstergesi olan bu durum iktidarın yaşlılara bakış açısını da özetliyor…

Şubat ayında ülkemizin 46 şehrinde ve yurtdışında bir ülkede işçi arkadaşlarımızı yitirdik. Yine Türkiye’nin sanayi kentlerindeki işçi sınıfının iş cinayetlerinde ölümü yoğunlaşıyor.

15 ölüm İstanbul’da; 9 ölüm İzmir’de; 8 ölüm Bursa’da; 6’şar ölüm Ankara ve Kocaeli’de; 5’er ölüm Aydın ve Şanlıurfa’da; 4’er ölüm Adana, Antalya, Konya, Mersin ve Samsun’da; 3’er ölüm Burdur, Hatay ve Iğdır’da; 2’şer ölüm Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bolu, Denizli, Gaziantep, Karaman, Ordu, Uşak ve Cezayir’de; 1 ölüm ise Batman, Çorum, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Rize, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak’ta yaşandı…

Raporun sonunda iş cinayetlerine kurban giden işçilerin isimlerine yer verildi.

Öne Çıkanlar