Tarih öncesi maymunlar da göç etmiş
Maymunların muhtemelen bir fırtına sırasında kıyıdan kopan bitki adacıkları üzerinde bin 450 kilometreden fazla mesafeyi kat etmiş olabileceği düşünülüyor.
Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, Peru Amazon ormanlarında buldukları 4 maymun dişi üzerindeki incelemeleri sonucunda tarih öncesi maymunlara ilişkin beklenmedik bilgiler elde etti. Araştırmaya göre soyu tükenmiş maymunlardan oluşan bir grup, 35 milyon yıl önce doğal yollarla oluşan bir çeşit sala binip Atlantik’i aşarak Afrika’dan Güney Amerika’ya gitti.
Söz konusu maymunların muhtemelen bir fırtına sırasında kıyıdan kopan ve yüzen bitki adacıkları üzerinde Atlantik Okyanusu’nu geçtiği ve bin 450 kilometreden fazla bir mesafeyi kat etmiş olabileceği düşünülüyor.
Araştırmacılar, azı dişlerini Peru Amazon'undaki Yuruá Nehri'nin sol kıyısında yapılan bir kazı sırasında buldu. Şu an nesli tükenmiş olan maymuna Ucayalipithecus perdita ismi verildi. İlk kelimenin dişlerin bulunduğu bölgenin adı olan Ucayali, diğer kelimelerinse Yunanca maymun anlamına gelen "pithikos" ve Latince kayıp anlamına gelen "perdita"nın birleşiminden oluştuğu bildirildi.
CNN’nin aktardığına göre bu maymunların ağırlığı 350 gramdı ve bugün Güney Amerika’da yaşayan bazı marmosetlere benziyordu.
Perşembe günü Science adlı hakemli yayında yayımlanan çalışmanın başyazarı Prof. Dr. Erik Seiffert’e göre fosilleşmiş azı dişleri 23 ila 56 milyon yıl önce Mısır, Libya ve Tanzanya'da yaşayan ve Parapithecidae adı verilen soyu tükenmiş bir Afrika primat ailesine benziyordu:
Ucayalipithecus, Afrikalı parapithecid akrabalarına benziyorsa muhtemelen ağaçlarda yaşıyordu ve çevik bir sıçrayıcıydı.
Seiffert ayrıca, maymunların doğal bir sal üzerinde Atlantik’i geçtiği fikrine başta şüpheci yaklaştığını ama bir fırtınadan sonra Panama Kanalı'nda yüzen bir toprak parçası videosunun kendisini ikna ettiğini söyledi. Seiffert'e göre sal görevi gören adacıklarda meyve veren ağaçlar da bulunmuş olabilir.
Science Daily’nin aktardığına göre araştırmacılar, Ucayali'deki dişlerin bulunduğu alanın, yaklaşık 34 ila 23 milyon yıl öncesine uzanan ve Oligosen olarak bilinen jeolojik bir çağdan geldiğine inanıyor. Alanın yaşına ve söz konusu maymunların Mısır'daki akrabalarına yakınlığına dayanarak, göçün 34 milyon yıl önce meydana gelmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Seiffert, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Bu grubun, Eosen-Oligosen Sınırı dediğimiz dönemde Güney Amerika'ya ulaşmış olabileceğini öneriyoruz. Bu, iki jeolojik dönem arasındaki zaman dilimi. O aralıkta Antarktika buz tabakası birikmeye başlamış ve deniz seviyesi düşmüştü. (Independent Turkce)