Taşkında kemerleri kütüklerle tıkanan Fatih Köprüsü, risk altında

Taşkında kemerleri kütüklerle tıkanan Fatih Köprüsü, risk altında
1560 yılında Edirne Sarayı'ndan Hasbahçe'ye geçişleri sağlamak amacıyla yapılan tarihi 'Fatih Köprüsü', taşkın sularının getirdiği dev kütüklerin kemer gözlerini tıkamasıyla risk altında.

Edirne'de bölgenin aşırı yağış alması ve Tunca Nehri'nde yaşanan taşkın, tarihi yapılar için de tehlike oluşturuyor. Taşkın suları, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı ve Edirne Sarayı'nı sular altında bıraktı. Suların biriktiği alanda yürütüeln Edirne Sarayı’ndaki kazı çalışmalarına ara verildi.

Suların çekilmesiyle taşkının getirdiği kütükler ise 1560 yılında Edirne Sarayı'ndan Hasbahçe'ye geçişleri sağlamak amacıyla yapılan ve Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fetih seferinde kullandığı rivayetiyle kendi adıyla anılan Fatih Köprüsü’nün kemer gözlerini tıkadı. 

'KÖPRÜNÜN ZARAR GÖRMESİ ÇOK OLASI'

Söz konusu kütüklerin köprüye zarar verdiğini söyleyen Edirneli tarihçi Altay Bayatlı, "Öncelikle bu ağaçların dikkatli şekilde toplanması lazım. Kesinlikle gözlerin içerisinden toplanmaması lazım. Aynı zamanda nehrin zeminine çeşitli aletlerin inmemesi gerekiyor. Çok dikkatli olunması lazım. Bunların çok ciddi bir ağırlığı var ve köprüye baskı uyguluyorlar. Bu baskı sonucunda da köprünün zarar görmesi çok olası" dedi.

'SARAYIN İÇİNDEN GEÇEN NADİDE BİR KÖPRÜ'

Köprünün çok önemli bir geçmişi olduğunu, Fatih döneminde yapıldığını vurgulayan Bayatlı, "Fatih bu sarayı yaparken, Topkapı Sarayı ile birlikte inşa ediyor. Buranın en büyük özelliği de kanal olması. Tunca’nın kanalla ikiye bölünmesi sonucu burası özel mermer ve taşlarla döşeniyor. Edirne'nin altın çağında 4'üncü Mehmet'in döneminde burada ciddi derecede kayık sefaları düzenleniyor. Venedik'in Edirne'yi örnek alarak şu anki kano sefalarına geçtiği belirtiliyor. Eskiden padişahlar bu bölgede seyir kasırlarının önünde nehir sefaları yaparlarmış. Burası da en güzel örneklerinden bir tanesi. Sarayın içerisinden geçen nadide bir kanaldır bu. Umarım gün yüzüne çıkarılır" diye konuştu.

'SARAYIN İÇ KÖPRÜSÜDÜR, HALK GİREMEZDİ O ZAMANLAR'

Bayatlı, "Burası Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan, Osmanlı'nın erken dönemine tekabül eden bir köprü. İstanbul alınmadan önce Fatih, Edirne'de ikamet etmiştir. Bu sarayda yaşamıştır. Sarayı geliştirirken, İstanbul'u da aldıktan sonra iki sarayı daha da büyüterek, imar etmiştir. Bu köprünün değeri o nedenle çok büyük. Hemen yanımızda olan yer de Hasbahçe’dir. Hasbahçe ile sarayın Enderun bölümünü bağlayan köprüdür bu. Bu, aslında sarayın iç köprüsüdür, diyebiliriz. Buraya halk giremezdi o zamanlar, özel bir bölümdü. Tamamen padişahın, Enderun’un kontrolünde olan bir bölge" ifadelerini kullandı.

'BİR AN ÖNCE TEMİZLENMESİ GEREKİYOR'

Köprünün temizliği sırasında çok dikkatli olunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Bayatlı, "Çok ciddi bir moloz. Hafife alınmayacak derecede. Bir an önce temizlenip, nehir yatağının açılması gerekiyor. Temizliğin de çok dikkatli şekilde yapılması gerekiyor. Şu an molozlardan dolayı zarar gören yeri var mı göremiyoruz. Zemine de zarar vermemek için dikkatli şekilde temizlenmesi gerekiyor" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar