Ters laleler zamanı
Doğa fotoğrafçılarının ilgisini çeken ters laleler, doğal çevrenin yanı sıra ticari amaçla da yetiştirilip satılmakta.
HABER MERKEZİ – Baharın müjdecisi olarak görülen ters laleler, açmaya başladı. Her bir halk ve farklı inanç grubu için özel anlamlar ifade eden ters lalelerin çiçek açması, doğa fotoğrafçılarının da yoğun ilgisini çekiyor. Adıyaman Çamlıca Köyü’nün yüksek kesimlerinde açan ters laleler bu yönüyle göz kamaştırıyor.
Yoğun olarak Van, Hakkari, Adıyaman bölgesinde yetişen ve çiçeklerini açmasıyla birlikte ters bir şekilde büyüme gösteren, ağlayan gelin olarak da bilinen ters laleler, endemik bir tür olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. Dağlardaki karın erimesi ile birlikte çiçek açan ters laleler baharın gelişini müjdeleyen bir çiçek olarak bilinirken, yetiştiği bölgedeki köylerde yaşayan insanlar için de baharla birlikte yapılacak işlerin başlangıcı anlamına geliyor.
Adıyaman Merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Çamlıca Köyü’nde yüksek kesimlerde yetişen ters laleler doğa ile bütünleşerek kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Doğa fotoğrafçıları, ters laleleri görüntülemek için yüzlerce metre tırmanarak bu anları ölümsüzleştirmek için çaba sarf ediyor.
TERS LALELERE DOĞA FOTOĞRAFÇILARI YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Ters laleleri görüntüleyerek ölümsüzleştiren doğa fotoğrafçısı Musa Gürbüz, "Ters laleleri görüntülemek için yüzlerce metre tırmanmanız gerekiyor. Bu zahmete değiyor mu? Bana soracak olursanız değiyor" dedi.
Gürbüz şöyle devam etti:
"Ters lalenin insanlar üzerinde bir enerjisi olduğuna inanıyorum. İki yıldır ters lale çekmek için doğaya çıkıyorum. Her seferinde birbirinden farklı kareler çekiyorum. Bu yıl da birbirinden güzel kareler çektiğimi düşünüyorum" diye konuştu.
HÜZNÜN ÇİÇEĞİ OLARAK DA BİLİNİR
Adı Ferhat ile Şirin’in aşkına konu olan ters lale, Anadolu’da bazı ozanların dizelerinde de yer almaktadır. Aleviler, Hz. Hüseyin’in katledilmesini ters lale ile bütünleştirerek Kerbela’yı hüznün simgesi haline getirmiş. Bu nedenle Anadolu’nun bazı yörelerinde ters laleye "Kerbela" denilerek Hz. Hüseyin’in katledilmesine atıfta bulunulmuştur. Ters lalenin Hristiyan alemi için de kutsal sayıldığını belirtenler var. Meryem Ana’nın Hz. İsa çarmıha gerildiğinde döktüğü gözyaşları ile yetiştiğine inanıldığı için de ağlayan lale isminin verildiği söylenmektedir.
Günümüzde park ve bahçelerin vazgeçilmez süs bitkisi olan ters lale yetiştiriciliği, birçok bölgede ticari amaçla da yapılıyor. (PİRHA)