Troller gerçek hayatta da psikopatlığa yakın, narsistik kişilikler

Sosyal medyada sık görülen 'troll' kişiliklerin gerçek hayatta da aynı davranışları gösterdiğine dair araştırma sonuçları yayınlandı.

Troller gerçek hayatta da psikopatlığa yakın, narsistik kişilikler

İnternet dünyasında gelişen 'troll' kavramına dair araştırmalar, bu yönlü davranışlar gösteren kullanıcıların normal hayatta da psikopatlığa yakın, narsistik kişilik gösterdiğini ortaya koydu.

Haber Global'in derlediği bilgilere göre, 2021 yılında Pew araştırma şirketinin ABD’de yaptığı bir ankette, ABD’li internet kullanıcılarının yüzde 41’i hayatında en az bir kez siber tacize uğramış. Ankete katılan insanların yüzde 20’si bu durumu ‘büyük bir sorun’ olarak görüyor. İnsanların yüzde 75’i sosyal medya üzerinden siber tacize maruz kaldıklarını söylüyor.

HAKİMİYET KURMA, MANİPÜLE ETME DUYGULARI

Yapılan açıklamalara göre trollük yapmanın motivasyonları arasında dikkat çekme isteği, hakimiyet kurma ve başka insanları manipüle etme gibi duygular yatıyor. Bilimsel çalışmalar trollerin gerçek hayatta da internetteki davranışlarını sürdürdüklerini ortaya koyuyor.

SADİZM VE NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Trollerin büyük bir çoğunluğunda psikopatlık, sadizm ve narsisizm belirtileri görülüyor. American Political Science Review isimli akademik dergide yer alan bir makaleye göre vatandaşlar internet üzerinde gerçekleşen tartışmaları, gerçek hayattaki tartışmalara göre yüzde 50 oranında daha sert buluyor.

Uzmanlara göre bir troll internet ortamına girdiği zaman tek amacı sohbetleri sabote etmek ve bağlamından koparmak. Eğer sağlıklı bir birey sosyal medyadan uzaklaşıyorsa trollerin bunda ciddi bir rolü olabilir.

Troller kendilerini tatmin etmek için internet üzerinde kişilere veya değerlere saldırırken insanların bunu o kadar da ciddiye almaması gerekiyor çünkü bu kişiler düşüncelerle değil, manipüle etme duygusu ile hareket ediyorlar. Yorumları gören sıradan kullanıcılar ise onların yazdığı hakaretamiz yorumları beyinlerinin içinde çınlayan bir ses gibi yorumluyorlar.

'KILICINI CEZASIZ KALACAĞINI BİLEREK SALLIYORSUN DEMEKTİR'

Kanada Manitoba Üniversitesi’nden Erin Buckels katıldığı bir bilimsel çalışmanın sonuçlarını paylaşıyor. Bir grup bilim insanı ile birlikte insanların internette yorum yazma motivasyonlarını araştıran bilim insanı 418 katılımcılının yüzde 59’unun aktif olarak yorum yazdığını, bu insanlarından 10 tanesinin de yorumları sadece trollemek için yaptıklarını söyledi.

Guardian için bir yazı kaleme alan Charles Arthur bazı insanların internetin sağladığı özgürlüğü yönetemediğini aktarıyor. Arthur, "Özgürlük sesinin duyulmasıdır ama bu özgürlüğü hakaret ve aşağılamak için kullanıyorsan ve bunun bir geri dönüşü olmayacağını düşünüyorsan kılıcını cezasız kalacağını bilerek sallıyorsun demektir" ifadelerini kullandı.

Geçen aylarda bilgi kirliliğine kalıcı çözüm getirmeyi hedefleyen TED Üniversitesi’nin "Sosyal Ağlardaki Trollerin Otomatik Tespiti" isimli projesi, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında 36 ay süresince desteklenmeye hak kazanmıştı.

* Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Atlantic'te Arthur C. Brooks imzasıyla yayımlanan 'Online Jerks Are Offline Jerks' isimli makaleden alınmıştır.

internet troll