YAŞAM- Çanakkale merkezine bağlı Tevfikiye Köyü sınırlarında bulunan şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarında 5 bin yıllık geçmişe kadar buluntular elde edilen Truva Ören Yeri kazılarında, Antik dönem ozanı Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği 10 yıl süren savaşını aydınlatabilecek buluntular ortaya çıkarıldı.
Bu yıl Temmuz başında başlanan kazı çalışmaları Çanakkale Onsekiz Mart Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında, 40 kişilik ekiple devam ediyor. Truva Ören Yeri Kazı Başkanı Aslan, son 3 yılki çalışmalarla, Homeros'la ilişkilendirilen Truva-6 ve Truva-7 döneminin izlerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Kazı Başkanı Aslan, bugüne değin kazılara katılan tüm arkeologların Truva Savaşı'yla ilgili bazı verilere ulaşmak istediklerini, Truva Savaşı'nı arkeolojik olarak yeni buluntularla daha da inanılabilir, ispatlanabilir hale getirmek için çaba gösterdiklerini anlattı.
TRUVA SAVAŞI'NA IŞIK TUTAN YOL
DHA'dan Burak Gezen ve Mustafa Suimez'in haberine göre, Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yılki kazıları Truva Savaşı ile ilişkilendirilen Truva-6 ve Truva-7 dönemi tabakalarında güney girişi yakınında bulunan Agora alanında sürdürdüklerini belirterek, "Üst katmandan aşağıya doğru indiğimizde geç dönem Roma yapıları ve su sistemi, onun altında Helenistik dönem duvarları, onun altında da Truva-6 ve Truva-7 ile ilişkilendirilen ve yaklaşık olarak günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine tarihlenen taş döşeme yol tespit ettik. Özellikle Truva-6, yani Homeros Truva'sı olarak addedilen ve Truva savaşı ile ilişkilendirilen dönem ile kalenin dışındaki bu alanda ne olduğuna ilişkin yeni verilere ulaşmak üzereyiz. Kısmen veriler elde ettik. Son Tunç Çağı Truva'sının önemli girişlerinden birisi olan, Beşik Koyu'na ve olası Truva Limanı'na yönelen Güney kapısının dışında Truva Savaşı dönemine ait çok önemli mimari buluntulara ulaştık. Eylül ayına kadar devam edecek olan çalışmalarda bu buluntuların detaylandırılması için uğraşacağız" dedi.