Türkiyeli Yahudiler, soyağaçlarını öğrenebilecek
Artı Gerçek - 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, ´Köklerimizi Arıyoruz´ projesi geliştirdi. Proje, aile soyağaçlarını bilmek isteyen Türk Yahudilerine ve Türkiye kökenli Yahudilere önceki nesillerini bilme imkanı sunacak.
500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya ile projede görev alacak Müze gönüllüleri Emel Benbasat ve Selim Kastoryano Şalom'dan Virna Gümüşgerdan'a konuştu.
Silvyo Ovadya: Gerek Müze’yi ziyaret edenler arasında gerekse Hahambaşılığa başvuru yapanlar arasında, aile soyağaçlarını öğrenmek isteyen çok kişiyle karşılaşıyoruz. Her hafta neredeyse 3-4 talep alıyoruz bu yönde. Örneğin, geçen hafta Müze’ye gelen Panamalı bir ziyaretçi, Urfalı büyükbabasından bahsederek, köklerini aradığını söyledi. Üç gün sonra Müze’yi altı Fransız genç ziyaret etti. Aralarında biri "Büyükbabamın, Nedim Yahya’nın da çok yakın arkadaşıydı. Bizim kökenlerimiz burada. Babamla, köklerimizi bulmak için araştırma yapıyoruz” dedi. Bu isteklerle gelen kişilere yardımcı olamamak bugüne kadar bizi rahatsız ediyordu.
Türkiye’de yaşayan Yahudiler, az ya da çok, bir şekilde köklerine ait bilgilere sahipler. Ancak yurt dışındaki Türk Yahudilerinde çoğunlukla eksik bilgi var. Bu kesim, belli bir yaşa geldikten sonra da bu eksikliği tamamlamak için arayışa geçiyor. Özellikle Türkiye’ye ziyarete geldiklerinde bu arayışları iyice depreşiyor.
Bugün Türkiye’de 15-16 bin civarında Yahudi yaşıyor, ancak tarihe baktığımızda bu sayının çok daha fazla olduğunu ve dünyanın farklı noktalarına çok ciddi göçler olduğunu görüyoruz.
Emel Benbasat: "İstanbul, İzmir, Edirne bölgelerinin arşivlerine ulaşabilmemiz mümkün. İsrail Ulusal Arşivinden de faydalanarak bu bölgelerin kayıtlarına rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Ancak Urfa gibi Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin cemaatleri maalesef kayıt tutmamış. Dolayısıyla bu bölgeye ait bir talep gelirse, maalesef yanıt veremeyeceğiz. Onun dışında da bazı cemaatlerin arşivleri yangınlar, su baskınları gibi felaketlerle de zarar görmüş. Dolayısıyla ulaşabileceğimiz kayıtlar sınırlı…”
Selim Kastoryano: Maalesef Selanik Yahudileri, Rodos Yahudileri gibi Osmanlı dönemi cemaatleri çalışma kapsamımızda değil. Biz sadece 1923 sınırları içindeki cemaatlere odaklanıyoruz. (Kaynak)