Yağmur ormanlarında koruma altındaki goril ailesi böyle görüntülendi
Yayınlanma:
12 Mart 2024 Salı 15:57
Uganda'da yağmur ormanlarındaki goril ailesi koruma altında yaşamını sürdürüyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ gorilleri Uganda, Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırında yaşıyor.
1 7
Artı Gerçek - Uganda'daki yağmur ormanlarının yer aldığı Bwindi Geçilmez Milli Parkı'nda koruma altına alınan dağ gorilleri, görevliler tarafından her gün takip ediliyor.
2 7
Nesli tükenme tehlikesi altındaki türlerden dağ gorilleri, Uganda, Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yağmur ormanlarında yaşıyor.
3 7
Koruma altına alınan dağ gorillerinin sayısının yaklaşık bin olduğu tahmin edilirken, bu popülasyonun yarısından fazlası Uganda'nın güney batısında yer alan UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi`ndeki insan yaşamına elverişsiz Bwindi Geçilmez Milli Parkı`nda bulunuyor. Dağ gorillerinin geri kalanı ise Uganda`daki Mgahinga Gorilla Ulusal Parkı, Ruanda`daki Volkano Milli Parkı ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti`ndeki Virunga Milli Parkı`nda koruma altında yaşamlarını sürdürüyor.
4 7
Dağ gorilleri, kaçak avcılık sonucunda 2018'de Dünya Doğayı Koruma Birliğinin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi`nde 'tehlikede' kategorisine girdi. Alınan önlemler neticesinde son yıllarda dağ gorillerinin sayıları artmaya başladı.
5 7
Turizm gelirinin yüzde 50'sini oluşturduğu için dağ gorillerinin korunmasına büyük önem veren Uganda, bunu Dağ Gorilleri Koruma Kurumu koordinasyonuyla gerçekleştiriyor. Dağ gorilleri safari turizmi kapsamında doğal ortamlarında kısa süreliğine izlenebiliyor.
6 7
Anne dağ gorilleri, bebeklerini 3 yaşına kadar boynunda gezdirip emzirirken, 5 yaşına kadar da sırtında taşıyor. 7 yaşına gelene dek yanlarından yavrularını ayırmayan dişiler, 4 yılda bir doğum yapıyor.
7 7
Gümüş sırtlı erkek gorilin ağırlığı yaklaşık 195 kilogram ve boyu 1,5 metre civarında bulunuyor. Son derece güçlü olan erkek goril 800 kilogram üzerinde ağırlığı kaldırabiliyor. Gümüş sırtlılar, vahşi doğada gücünü ağaçları devirerek meyvelere ulaşmak için kullanıyor. Erkekler genellikle sırtlarını ağaçlara yaslayarak uyurken dişiler, ağaçların orta yükseklikte dallarında kurdukları yuvada yatıyor. (AA)