Zehirli kral kelebeğini yiyen hayvanların nasıl hayatta kaldığı ortaya çıktı
'40 yıl önce biyolojisini çözmüştük ama anlayamamıştık.'
Bilim insanları, son derece zehirli kral kelebeklerini yiyen hayvanların nasıl hayatta kaldığını tespit etti.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, kral kelebekleri başta olmak üzere birçok böcek, fare, kuş ve kurtçuk Apocynaceæ familyasına ait, kardiyak glikozit adı verilen zehirli maddeler salgılayan ipek otlarıyla besleniyor.
Bilim insanları, daha önceki çalışmalarında kral kelebeklerin bu zehri zarar görmeden tüketebilmeleri için özel genler geliştirdiğini tespit etmişti. Bu genetik mutasyon sayesinde kelebeklerin zehri alıp vücutlarında depoladığı ve bunları avcılara karşı kullandığı anlaşılmıştı.
Bu sefer de bilim insanları, Current Biology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada zehirli kral kelebeğini yiyen hayvanların nasıl hayatta kaldığını araştırdı.
Araştırmacılar, kral kelebekleriyle beslenen kara başlı kocabaşların (Pheucticus melanocephalus), kral kelebeklerindekine benzer bir genetik mutasyon geçirdiğini, bu sayede zehirden etkilenmediğini tespit etti.
Çalışmada kral kelebeğindeki gibi kara başlı kocabaşta da vücuttaki hücrelere sodyum taşıyan ve potasyumun dışarı atılmasını sağlayan genlerin mutasyon geçirdiği gözlemlendi.
Berkeley Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Noah Whiteman, "Bu sır çözüldü. 40 yıl önce biyolojisinin işleme şeklinin ortaya çıktığı bu süreçte, kocabaşların bunu nasıl yaptığını anlayabilmemiz için mümkün olan en temel katmana, genomlara inememiştik" dedi.
Whiteman, "Şaşırtıcı biçimde kara başlı kocabaşlar da, ipek otlarıyla beslenen kral kelebekleri, yaprak bitleri, böcekler ve kın kanatlılarda görülen mekanizmaları, genetik kodda aynı noktalarda kullanarak bir direnç geliştirmiş" ifadelerini kullandı.
Kral kelebeklerinin yumurtalarıyla beslenen parazitoid yaban arılarında da benzer bir mutasyonun yaşandığı tespit edildi. Aynı şekilde yine bu kelebeklerle beslenen geyik farelerinde de direnç oluşturacak mutasyonlar geliştiği belirtildi.