Zarrab üç günde neler anlattı?

Reza Zarrab'ın itirafları bugün de devam edecek. Geçtiğimiz hafta üç gün süren itiraflarında Zarrab neler demişti? Erdoğan'dan Çağlayan' Zarrab'ın itiraflarından dikkat çekici bölümler ...

Zarrab üç günde neler anlattı?

Fatih AÇA

ARTI GERÇEK - Haftalardır farklı tartışma ve iddialara neden olan, İran'a yönelik ambargonun delinmesi ile ilgili dava geçtiğimiz hafta başladı. Salı günü başlayan duruşmaların ilk gününde Hakim Richard jüri üyelerine yaptığı konuşmada tek sanığın Halkbank eski Genel Müdür Yarımcısı Hakan Atilla olduğunu söyledi. Böylece haftalardır süren İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın anlaşmaya vardığı ve tanık olarak ifade vereceği iddiaları netleşmiş oldu.

İLGİLİ HABER: ZARRAB İLK KEZ HAKİM KARŞISINDA

ZARRAB CEZAEVİ ELBİSEİ İLE GELDİ.

Reza Zarrab duruşmanın ikinci gününde tanık sandalyesine oturdu. Cezaevi kıyafetleri ile duruşmaya katıldı. Zarrab, bir otelde olduğu iddiasını da yalanlayarak, iki haftadır FBI gözetimi altında tutulduğunu ve Metropolitan Tutukevi'nde kaldığını söyledi.

Zarrab tanıklık yapamayı kabul etmesine gerekçe olarak da avukatları aracılığı ile takas yapmak için girişimlerde bulunduğunu, bu başarılı olmayınca da tanıklık yapmayı kabul ettiğini söyledi. Dikkat çekici sözlerinden biri de kendisine dava sonunda salıverilmesi konusunda bir söz söylenmediği ancak işbirliğinin cezasında indirim getirme olasılığının kendisine bildirildiği oldu.

İLGİLİ HABER: ZARRAB ÇALIK'IN BANKASI İLE ÇALIŞMIŞ

AKTİFBANK VE EGEMEN BAĞIŞ İLİŞKİSİ
Üç gün boyunca detaylı biçimde İran'a yönelik ambargoyu nasıl deldiğini anlatan Zarrab, ilk olarak Aktif Bank ile çalıştığını anlattı. Aktifbank'ın sahibi olan Çalık Holding'in o dönemki CEO'su şimdiki Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayark'tı. İlk olarak kendisine hesap açılmadığını belirten Zarrab, Egemen Bağış'ın aracılığı ile hesap açabildiğini söyledi. Zarrab'ın dikkat çekilmesi gereken itiraflarından biri de Aktifbank ile çalışmasının sona ermesi ile ilgiliydi. Zarrab, Aktifbank'ın doğrudan İranlılarla çalışmaya başladığı için kendisine gerek kalmadığını söyledi.

ÇAĞLAYAN'A RÜŞVET
Zarrab'ın ilk güne damga vuran açıklaması ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet verdiği itirafı oldu. Aktifbank'tan sonra Halkbank'ın da ilk aşamada kendisini geri çevirdiğini belirten Zarrab araya Zafer Çağlayan'ın girdiğini söyledi. İran ile yapılan işten Çağlayan'a yüzde 50 pay verdiğini belirtti ve eski ekonomi bakanına 45-50 milyon Euro, 7 milyon dolar ve iki buçuk milyon TL rüşvet verdiğini açıkladı.

Zarrab duruşmalar boyunca altın ihracatı ile ambargonun nasıl delindiğini çizdiği şemalarla da anlattı. İlk gün anlattığı şemada ambargoyu delmek için en az 10 farklı işlem gerçekleştirdiğini belirtti.

2. GÜN: ZARRAB TAKIM ELBİSE İLE

Zarrab Perşembe günü hakim karşısına bir gün önce olduğu gibi cezaevi elbisesi ile değil takım elbise ile çıktı.

'ASLAN RÜŞVET İSTEDİ, ATİLLA İSTEMEDİ'

İran'a yönelik ambargonun delinmesine yönelik itiraflarını bir önceki gün olduğu gibi yine Zafer Çağlayan hakkında dikkat ekici itiraflarda bulunu. Çağlayan'ın defalarca İranlılarla görüştüğünü söyledi.

Halkbank eski genel Müdürü Süleyman Aslan'ın kendisinden rüşvet istediğini belirten Zarrab, rüşveti Çağlayan'ın bilgisi doğrultusunda verdiğini açıkladı. Dikkat çekici bir açıklaması da Hakan Atilla'nın rüşvet istemediğini söylemesi oldu.

Zafer Çağlayan'ın kendi şirketine ait banka işlemlerini gün ve gün takip ettiğini söyleyen Zarrab, "Çağlayan'ın bilgisi dışında hiç bir şey yapmıyordum" dedi.

Zarrab ikinci gün itiraflarında İçişleri eski Bakanı Muammer Güler'in de adını geçirdi. Çin'le yapılan işlemler için Muammer Güler'in oğlu Barış güler'den yardım istediğini söyleyen Zarrab, bunun için Barış Güler'e 100 bin dolar verdiğini söyledi.

Zarrab, Çinlilerin ticaretin İran'la ilgili olduğunu anladığında bunu durdurduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER: 'TALİMATI DORUDAN ERDOĞAN VERDİ'

'TALİMATI ERDOĞAN VERDİ'

Zarrab'ın ikinci güne damga vuran açıklaması ise o dönem başbakanlık yapan Tayyip Erdoğan'ın adını duruşmada zikretmesi oldu. Reza Zarrab, "Dönemin Başbakanı ve Maliye Bakanı Ali Babacan, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın İran'la ticaretinin başlaması için şahsen talimat verdiler" diye konuştu. Zarrab bu talimatın verildiğini eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan öğrendiğini aktardı.

3. GÜN: DURUŞMA ÖNCESİ DİKKAT 'ÇEKİCİ SES KAYDI' AÇIKLAMASI

Cuma günü yapılan ve yarım gün süren duruşma öncesinde Hakim Berman'ın dile getirdiği bir açıklama heyecan yarattı. Berman, "birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı olduğunu" söyledi. Ancak Berman ses kaydının önemli olması nedeniyle bunun doğrulanması gerektiğini söyledi. Savcılık ve savunma arasındaki görüş birliğine varılamaması nedeniyle Cuma günü söz konusu ses kaydı dinletilmedi.

Duruşma başlamadan önce, önceki günlerde mahkemeye sunulan bazı kanıtlar basın ile paylaşıldı. Kanıtlar arasında, Zarrab'ın Erdoğan'dan talimat alındığına yönelik sözlerinin yer aldığı tapelerin dökümü ile verdiği rüşvetlerin dökümü de yer aldı.

Zarrab, üçüncü günde özellikle altın ticareti sonrasında ambargonun gıda ticareti üzerinden nasıl delindiğini anlattı. Duruşmada, önceki gün olduğu gibi yine bazı ses kayıtları dinletildi.

İLGİLİ HABER: ÇAĞLAYAN VE GÜLER'İN FOTOĞRAFLARI DOSYADA

Cuma günkü duruşmada, Zarrab'ın yanı sıra, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler'in fotoğraflarının mahkeme dosyasına eklenmesi dikkat çekici bir detaydı.

Zarrab'ın tanıklığının üç gün sürmesi bekleniyordu ancak henüz savunma avukatlarının soruları bölümüne geçilmedi. Bu nedenle Zarrab'ın bugün de tanık kürsüsüne çıkması bekleniyor.

Tayyip Erdoğan halkbank reza zarrab Zafer Çağlayan Egemen Bağış Süleyman Aslan muammer güler