Norveç: Deniz yatağında 'büyük miktarda' mineral kaynakları bulduk

Norveç Petrol Müdürlüğü yaptığı bir araştırma sonucunda kıta sahanlığındaki suların deniz yatağında milyonlarca tonluk metal ve mineral kaynağı bulduğunu duyurdu. Çevre örgütleri ekolojik hasar ihtimali nedeniyle derin deniz madenciliğine karşı çıkıyor.

Norveç: Deniz yatağında 'büyük miktarda' mineral kaynakları bulduk

Artı Gerçek -Norveç Petrol Müdürlüğü (NPD) yaptığı bir araştırma sonucunda egemenliği altındaki sulardaki deniz yatağında bakırdan nadir toprak minerallerine kadar "büyük miktarda" metal ve maden bulduğunu söyledi. Önemli bir petrol ve gaz ihracatçısı olan İskandinav ülkesi Norveç bir süredir açık deniz bölgelerini parlamentonun onayını gerektiren ve çevre örgütlerinin kaygılarına yol açan bir süreç olan derin deniz madenciliğine açmayı planlıyor ve ilk lisansların bu yıl verileceği belirtiliyor.

'38 MİLYON TON BAKIR VE 24 MİLYON TON MAGNEZYUM OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR'

Norveç Petrol Müdürlüğü "Çalışma alanındaki deniz tabanında bulunan metallerden magnezyum, niyobyum, kobalt ve nadir toprak mineralleri Avrupa Komisyonu'nun kritik mineraller listesinde bulunuyor" dedi. Çalışmaya göre Norveç Denizi ve Grönland Denizi'ndeki uzak bölgeleri kapsayan kaynak tahmini, her yıl küresel olarak çıkarılan hacmin neredeyse iki katı olan 38 milyon ton bakır ve polimetalik sülfürlerde 45 milyon ton çinko biriktiğini gösterdi. Sülfitler Dünya'nın manto tabakasından gelen magmanın yaklaşık 3 bin metre derinlikte deniz tabanına ulaştığı okyanus ortası sırtı boyunca bulunur.

Araştırmaya göre ayrıca milyonlarca yılda deniz tabanında oluşan manganez tabakasında yaklaşık 24 milyon ton magnezyum, 3,1 milyon ton kobalt ve alaşımlarda kullanılan nadir bir toprak metali olan 1,7 milyon ton seryum bulunuyor. Manganez tabakasının ayrıca neodimiyum , itriyum ve disprosyum gibi diğer nadir toprak metallerini içerdiği tahmin ediliyor. NPD, "Neodimiyum ve disprosyum gibi pahalı, nadir mineraller, rüzgar türbinlerindeki mıknatıslar ve elektrikli araçlardaki motorlar için son derece önemli" dedi.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ DERİN DENİZ MADENCİLİĞİNE KARŞI

Aralarında Dünya Yaban Hayatı Fonu ve Greenpeace'in de olduğu çok sayıda çevre örgütü Norveç'i okyanus alanlarını derin deniz madenciliği için açma planlarını durdurmaya çağırmıştı. Son olarak çevre grupları, Norveç'i deniz dibinde yaşayan organizmaları ve madenciliğin onlar üzerindeki etkisini anlamak için daha fazla çalışma yapılana kadar deniz tabanındaki maden aramalarını ertelemeye çağırdı. Norveç Deniz Araştırmaları Enstitüsü bir istişare mektubunda, yeni ve keşfedilmemiş türlerin potansiyel olarak bulunabileceği derin okyanuslar hakkında "büyük bir bilgi eksikliği" olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLERİ)