Sosyal ve siyasal mesafe

Evet, bir sosyal mesafeye ihtiyaç var sağlığımız için, ama bir başka mesafeye daha ihtiyaç var kurtuluşumuz için, bir siyasal mesafeye de ihtiyaç var

Sosyal ve siyasal mesafe

Mazlum ÇETİNKAYA

Sokak, çocuk, hayat ve devrim yakın mesafeden doğar.

Sosyal mesafeyi koruyalım diyen sağlık bakanı, günlerdir rakamlar veriyor; hastalanan sayısı, ölen vatandaş sayısı, cihaza bağlı kişi sayısı… Her gün bu açıklamaları okuyoruz ya da ekranlardan duyuyoruz.

Evet, bir sosyal mesafeye ihtiyaç var sağlığımız için, ama bir başka mesafeye daha ihtiyaç var kurtuluşumuz için, bir siyasal mesafeye de ihtiyaç var.

Siz hiç yoksulluk rakamlarını, işsizlik rakamlarını, kirasını ödeyemeyenlerin, faturasını erteleyenlerin rakamlarını duydunuz mu?

Okunan rakamları da işine geldiği gibi okuyorlar.

Ölenlerin sayısı verilirken, siz hiç "yaşayanların" da sayısını duydunuz mu bu iktidarın ağzından.

Memlekette yaşayanların sayısı verilmiyor, çünkü bu memlekette yaşayanlar, kazananlar, keyfi yerinde olanlar, kasasındaki paranın üstüne para koyanlar, bütçeden pay kapanlar, AVM’lerde gelir kaybına uğrayanlar, borsada kaybedenler, dolarda kazanıp yükselenlerin sayısını duydunuz mu hiç! Bu sayı da o kadar az ki, isteseler bunları birkaç saatte, tek tek ve hatta isim isim bile sayabilirler.

Ama işlerine gelmez!

Artık bunlarla aramıza bir siyasal mesafe koymak vakti gelmedi mi?

Hani bir şarkı vardır, hepimiz biliriz, "biz büyüdük ve kirlendi dünya" diye.

İşte bu şarkıyı şöyle değiştirelim bugünlük, siz iktidar oldunuz ve kirlendi dünya.

Koronavirüs nedeniyle günlerdir sokağa çıkamayan çocuklar, bugün, gün içinde bazı sınırlamalar ve kurallar dahilinde sokağa çıkabilecekler.

Günlerdir işyerleri, kafeler, dükkânlar kapalı, kepenkler indirildi. Bu alınan önlemler yavaş yavaş gevşetilirken, iktidar işe AVM’ler ile başladı! AVM’ler ülkenin temel taşı ne de olsa; paranın, tüketimin, büyük şirketlerin alışveriş şubeleri. İlk olarak buraları açtılar, kapitalizmin ve iktidarın kendini onarma, kurtarma çabası. Şatafatla yoksulluğun üstünü örtmek çabasıdır bu, her şey güllük gülistanlık görüntüsüdür aslında bu.

Sosyal ve siyasal mesafe - Resim : 1

Konumuz çocuklar

Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi sokaklarında gece geç saatlerde hummalı bir çalışma vardı. Mahallenin muhtarı Sultan Aksu öncülüğündeki gönüllü gençler, kadınlar ve öğretmenler tarafından gece yarısı sokaklar rengârenk boyandı, çocuklar bugün sokaklarda oyun oynayabilsinler diye, resimler, çizimler yapıldı.

Sokak, çocuk, hayat ve devrim yakın mesafeden doğar.

Bugün, çocukların sokak günü.

Bugün çocukların içindeki mutluğu, sevinci ve heyecanı hiç bir maskenin kapatamayacağı gün olacaktır...

Maske takınız, evet! Sosyal mesafeye uyunuz, evet!

Sağlığımız için sosyal mesafe, kurtuluşumuz için de siyasal mesafe…

Bugün hayatın sokağa, çocuğun çocuğa sırt verdiği gün olacaktır.

Kadıköy Rasimpaşa Mahallesinde akşamdan sokaklar hazırlandı, oyun çizgileri çizildi, hayata ve sokağa dair sınırlar belirlendi, daireler çizildi, rejimin tüm kısıtlamalarına rağmen…

Bugün, çocukların sokak günü.

Sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 14 yaş ve altı çocukların 13 Mayıs Çarşamba günü, yani bugün, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla istisna olarak dışarı çıkmalarına izin verildi.

Mahalle muhtarı Sultan Aksu kardeşimiz, emekle, koşturmakla, düşle, dişle, tırnakla çocuklar için mahallemize güzel şeyler yaptırdı, yapıyor…

Peki ağaçların, dalların, ışığın çocukları için bu rejimle aramıza biraz siyasal mesafe de koymak gerekmiyor mu?

Dallar için, kuşlar için, sokaktaki kedi için, "bunlar geldi ve kirlendi dünya" şarkısını söyleyelim bugün.

Hiç düşündünüz mü, bizi asıl öldüren sosyal mesafe midir, yoksa siyasal mesafe mi?

Birine "rüya gör " diyorlar, rüya görüyor. Gördürdükleri rüyayı ekranlara yorumlayın diyorlar, rüya yorumlanıyor, rüyaları bile kendilerine kaymak ve kaynak yapmaya çalışıyorlar.

Akıl kapasitesi tükenmiş bir toplum yaratmak için, bir darbe senaryosunu rüyalıyorlar. Sonra her şey dönüyor dolaşıyor rüyalar üstünde biçimleniyor ve bir anda bir senaryo olan rüya ülke gündemi oluyor.

Ben çocuklara inanırım, çocukların gördüğü rüyalara inanırım.

Dün çocuklar da bir rüya görmüşler, sakalsız çocuklar, kalbinde ayna taşıyan çocuklar…

Ben çocuklara inanırım, siz de inanın.

Çocukların rüyasında da, koronavirüs mutasyon geçirmiş ve bütün kötüleri buluyor aklıyormuş… Ayrımsız ama, bütün kötüleri aklıyormuş… Ve çocukların çocuk tanrısı, rüyada dün gece çocuklara şöyle seslenmiş;

Aşk dayanışmadır, denizle dağın dayanışmasıdır, su ile toprağın…

Çocuk dayanışmadır, pamukla ipliğin, gökyüzüyle kedinin, incirle kitabın dayanışmasıdır.

Kadın dayanışmadır, gözyaşıyla acının dayanışmasıdır, sokakla resimin, ekmekle hasretin dayanışmasıdır…

Rüya bu.

Biraz daha siyasal mesafe lütfen! diyormuş:

Özgürlüğün gökyüzü ile buluşması için, kardeşliğin barış olup birbirine sarılır olabilmesi için, adalet için, eşitlik için, demokrasi için…

Kardeşler biraz daha siyasal mesafe lütfen!

koronavirüs sosyal mesafe Mazlum Çetinkaya