Teknoloji siyasi arenayı nasıl etkileyebilir?
Parti seçmen ilişkisi, sandıktan sandığa, seçimden seçime değil, iki seçim arasındaki süreklilik ve devamlılık ilişkisi olmalıdır.
Birgül FAZLI
Seçim öncesi Türkiye’nin gözleri siyasi partilerin yaptığı, saha etkinliklerine çevrildi. Bu seçim döneminde yine kıran kırana bir yarış var. Her partinin adayı büyük bir coşku, büyük bir yoğunlukla, seçim programını anlatıyor.
Tüm siyasi partilerin sadece adayları değil partinin il ve ilçe yöneticileri de, yerel ya da genel seçimler hiç fark etmez her seçim öncesinde, sözleşmiş gibi taksi duraklarını, çeşitli esnafları ziyaret ederler, taksi şoförleri ve esnafla çay içer, dertlerini dinler, sözler verir, karşılıklı dertleşirler. Bir sonraki gün başka bir ziyarete çıkarlar. Vatandaş cenazelerinde onları görmek mümkündür. Seçim döneminde hepsi bir anda sokağa inmeye karar verirler. Herkesi kucaklarlar, samimiyet mesajları verirler.
Dahası, senelerce bir türlü, yapılamayan tüm kaldırımlar son hızla yapılır, parklar temizlenir, eksiklikleri giderilir. Sokak hayvanlarına bakılır, ağaçlar budanır, metrolar yollara, yollar denizlere bağlanır, açılışlar yapılır, biz yaşayanların bir dediği iki edilmez.
SEÇİM ZAMANLARINI SEVİYORUM
Açıkçası seçim zamanlarını çok seviyorum. Çünkü, her istediğimiz hemen yapılıyor, kendimi yaşadığım mahallenin, semtin, ilçenin, şehrin, kraliçesi gibi hissediyorum. Çünkü 4 sene boyunca kulak ardı edilen her şey, seçim kazanma hırsı ile sihirli bir değnek değmişçesine değişiyor. Seçim bitince masalın güzelliği de bitiyor.
Az zaman kala çok iş yapmaya çalışıyorlar?
Neden?
Türkiye yerel siyasetinde, parti seçmen ilişkisi sandıktan sandığadır. Yani, seçimden seçimedir. Esas ilişki iki seçim arasındaki ilişkidir, aktivitedir. Siyasetini seçimden seçime pür telaş yapmaya çalışan, tüm siyasiler, seçimler bitince seçmenlerini unutur. Seçmenleri de, onları unutur. Oysa parti- seçmen ilişkisi, sandıktan sandığa, seçimden seçime değil, iki seçim arasındaki süreklilik ve devamlılık ilişkisi olmalıdır.
Siyaset seçimden seçime olmasa, siyasetin tüm rolleri seçmenlerini seçimden seçime değil de, her zaman hatırlasa, hatta onların kim olduğunu da bilse…
Bir önceki yazımda, "Atadan kalma oy verdiğim partimin, hiç kapımı çalmadığını ve beni tanıyorlar mı?" diye meraklandığımı, yazmıştım.
SİYASET TEKNOLOJİYİ KULLANABİLİYOR MU?
Bütün bunların teknolojinin beyaz yüzü ile nasıl ses getireceğini konuşalım dilerseniz;
Öncelikle, tüm siyasi partiler, özellikle yerel yönetimlerdeki rolleri üstlenen kişiler, seçmeniyle karşılıklı bir ilişki içinde olmalıdır. Yurtdışında demokrasinin sonuna kadar uygulayıcısı olan, ülkelerdeki yerel yönetimler, seçmenin yönetime katılımını Teknoloji ile sağlamıştır. Ülkemizde her belediyenin kendine özgü bir İnternet ortamında faaliyetlerin anlatan yayınladıkları web siteleri var. Başkan kimdir, faaliyetler, vergi toplama bölümü, imar, iskân, veterinerlik hizmetleri vs. gibi giden durağan şablonlarla kendilerini seçmene anlatırlar.
Ama atladıkları şudur; seçmen kendini "nasıl" ve "nereye" anlatacak?
Belediyenin, "arka sokakta boş bir alan var, oraya çocuk parkı yapalım, ya da ağaçlandıralım" konusunu küçük bir anket çalışması ile bölge sakinlerine sorsalar, nasıl olurdu?
Yine, seçime az zaman kala, büyük bir yoğunlukla yapılan seçim faaliyetlerinde havada uçuşan vaat edilmiş projeleri kim belirledi, biz seçmenler mi, kendileri mi? Mesela bana kimse bir şey sormadı henüz,
Günlük hayatımızda örnekleri o kadar çok çeşitlendirebiliriz ki, herkesin beklentisini, istediğini, ortak bir uzlaşmada buluşup uygulamaya koyması teknoloji ile çok kolay.
TEKNOLOJİK KATILIM ZAMANI
Hepimizin kullandığı, "e-devlet" ortamında birçok kamu, belediye, hatta yarı kamusal kurumsal şirketlerin verileri birleştirildi. Artık bankaların internet bankacılığı şubelerini bile kullanarak, bu devasa veri kaynağına ulaşmak çok kolaylaştı.
"E-devlet" ortamı, tüm belediyelerin seçmen kitlesi ile ya da kendi sınırları içinde yaşayan vatandaşları ile hizmetlerini tartışabilecekleri interaktif servislerle bütünleştirilebilir. Bu neyi sağlar? "Arka sokağımıza park yapılacak, ya da ağaçlandırılacak, hangisini tercih edersiniz?" konusu için hızlıca anlık oylama yapılabilir,
Yine aynı yöntemle, partiler adaylarını belirlerken, ön seçim yapmayı isteyen partiler aynı platform üzerinden, elektronik oylama yapabilirler.
Sandığa gitmek bazı koşullarda gereksizdir, maliyetlidir, ayrıca kısa zamanda organize olamayabilirsiniz, ama internet ortamında, güvenilir bir mecrada hatta akıllı telefonunuzun ucundan oy kullanmak saniyelerinizi alır,
Böylece, vatandaşların bulundukları bölgede, aynı belediye meclis üyeleri gibi kararlara ve yönetime katılımı sağlanabilir.
İrili ufaklı her yatırım için, vatandaşların bir elektronik ortamdan kararlara ve uygulamalara yüksek oranda katılımı, teknoloji ile sağlanabilir,
Siyasi partiler yine "internet belediyeciliği" ile vatandaşın seçim dönemlerinde ne istedikleri, hangi projeleri beklediklerini anlayabilirse, bir sonraki seçim dönemlerinde, vatandaşlarının istediği projelere eğilmeye başlar ve seçmen memnuniyetini geliştirir,
En önemlisi, bütün bunların geri dönüşlerini rapor altına almaktır. Yine teknolojiyi interaktif kullanarak bunu yapmak mümkündür. Bağlı bulunduğum belediyenin verdiği hizmetleri, hangi sıklıkla ve hangi ölçüde kullanıyorum, memnuniyet derecesinin ölçümlenmesi ve verilerin analiz edilmesi için önem teşkil eden bir durumdur. Atıl projelerin sayısını minimuma indirir,
Belediyecilik faaliyetleri ya da siyasi faaliyetler, sosyal medya hesapları üzerinden, kurumsal web siteleri üzerinden sahaya dağınıkta olsa bir nebze aktarılıyor. Ama en önemlisi, sahanın isteklerini, vatandaşın beklentilerini, siyasi kademe ne derece biliyor ve duruma ne derece hâkimler? Vatandaşın siyasete, yönetime katılımını sağlamak, yine onun verisini doğru toplayıp analiz edip, çözüm üretmekten geçer.
Vatandaşa somut işler yaptığınızı ve onların her dediğine kulak verdiğinizi, onların da temsile önemli bir katılım sağladığını göstermek durumundasınız. Yönetime ve faaliyetlere katkı sağlayan bir seçmen kitlesi, iletişim kurabildiği sürece, aday ya da partileri destekler,
Unutmayalım ki, yerelde katılım ne kadar güçlü olursa, katılım kanalları, teknoloji kullanılarak ne kadar çeşitlendirilip, güçlendirilirse demokrasi de o kadar güçlenir.
Ne demiştik, ancak teknoloji, hızlı siyasi gündeme ayak uydurabilir ve değişen şartların kontrol edilmesini ve satır aralarının doğru okunmasını sağlar…