Acıya insan derisi gibi duyarlı elektronik cilt geliştirildi

Avustralya'daki bilim insanları 'Şimdiye kadar hiçbir elektronik teknoloji, insanın acı hissini gerçekçi biçimde taklit edemedi' dedi.

Acıya insan derisi gibi duyarlı elektronik cilt geliştirildi

Gerçeğe yakın protezler üretmeyi amaçlayan bilim insanları, acıya gerçek insan derisi gibi tepki veren elektronik bir cilt icat etti. Bu yeni teknolojinin, daha iyi protezlerin ve girişimsel olmayan deri nakillerinin önünü açacağı söyleniyor.

Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nden akademisyenlerin gerçekleştirdiği keşif, cildin acıya anında tepki vermesini sağlamak için elektrik sinyallerini ve insan sinirlerini kopyaladı. Çalışmada yer alan doktora öğrencisi Ataur Rahman, prototiplere bellek hücrelerinin yerleştirildiğini ve acıya yönelik tepkiyi tetiklemekten bu hücrelerin sorumlu olduğunu söyledi.

Araştırmada yer alan isimlerden bir tanesi olan Prof. Madhu Bhaskaran, "Deri, herhangi bir şey acıttığında ardı ardına uyarı sinyalleri göndermek için tasarlanmış karmaşık özellikleriyle vücudumuzun en büyük duyusal organı. Derimiz sayesinde bir şeyleri anında hissederiz ancak acı tepkimiz belli bir noktada ortaya çıkar, mesela çok sıcak ya da çok keskin bir şeye dokunduğumuzda" diyor.

Bhaskaran, şu ana kadar herhangi bir elektronik teknolojisinin insan acısını gerçekçi bir şekilde taklit edemediğini ancak kendilerinin gerçekleştirdiği yapay derinin baskı, sıcak ya da soğuk acı eşiğine ulaştığında anında tepki verdiğini söyledi. Bhaskaran, gelecekteki akıllı protezler ve akıllı robotikler için ihtiyaç duyulan gelişmiş geri besleme sistemlerinin gelişmesi için önemli bir adım olduğunu da dile getirdi.

Ekip, acıyı hisseden prototipe ek olarak sıcaklık ve baskıdaki değişiklikleri hissedebilen ve tepki verebilen, esnetilebilir elektronik cihazlar da geliştirdi. Bhaskaran, derinin hissetme yeteneğini elektronik şekilde yapabilmek için üç işlevsel prototipin daha tasarlandığını söyledi. Ayrıca bu teknolojinin biyomedikal uygulamalarda kullanılması için geliştirmeye ihtiyaç duyduğunu da ifade etti. (Webtekno)

Avustralya Protez DERİ