Avrupa'nın 'çılgın projesi': Güneş'ten Dünya'ya 'kablosuz' elektrik çekilebilir mi?

Avrupa'nın 'çılgın projesi': Güneş'ten Dünya'ya 'kablosuz' elektrik çekilebilir mi?
Avrupa Uzay Ajansı, uzayda kurulacak santrallar üzerinden Güneş enerjisinin Dünya'ya kablosuz şekilde iletilip iletilmeyeceğini inceleyecek. Üç yıl sürecek araştırmanın ayrıntılarını BBC News yazdı.

Artı Gerçek - Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzayda kurulacak tesisler üzerinden milyonlarca eve 'kablosuz' şekilde Güneş enerjisi getirilip getirilemeyeceğini araştıracak. Kurumun bu hafta onay vermesi beklenen ve üç yıl sürmesi beklenen araştırma, uzayda devasa güneş tarlaları kurmanın işe yarayıp yaramayacağını ve maliyetli olup olmadığını inceleyecek.

'Solaris' adı verilen projenin nihai amacı, Dünya'nın yörüngesine, her biri bir elektrik santralı kadar elektrik üretebilen uydular yerleştirmek. Uydulardaki Güneş enerjisi panellerinin, dünyadaki en yüksek binanın iki katı büyüklüğünde, 1.7 kilometre uzunluğunda olabileceği belirtiliyor.

Geçmişte bu yolla Dünya'ya Güney enerjisi 'ışınlama' fikri bazı başka kurumlar ve uzay ajansları tarafından incelenmişti. Ancak Avrupa'daki proje, uzay temelli bir yenilenebilir enerji sistemi geliştirmek için fiilen bir planın zemini hazırlayacak ilk girişim olma özelliğini taşıyor.

gunes-enerjisi2.jpg

ESA Direktörü Josef Aschbacher, uzaydan Dünya'ya güneş enerjisi transfer edilebilmesinin gelecekteki enerji krizlerinde "devasa bir yardım" olacağını söyledi. BBC News'a konuşan Aschbacher, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve temiz enerjiye geçilmesi gerektiğini söyleyerek, "Eğer bunu uzaydan yapabilirseniz -'eğer' diyorum çünkü henüz o noktada değiliz- o zaman birçok sorunu çözeceği için harika bir gelişme olur" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, uzayda gece veya bulut olmadığı için Güneş'in enerjisinin bu yolla çok daha verimli bir şekilde toplanabileceğini söylüyor. Söz konusu fikir 50 yıldan uzun süredir dolaşımda olsa da, çok zor ve çok pahalı bulunduğu için hayata geçirilmemişti.

Son dönemde özel sektördeki gelişmelerle yeniden kullanılabilir roketlerin icat edilmesi, uzayda robotik yapılar inşa edilmesinde sağlanan gelişmeler ve elektriği uzaydan Dünya'ya kablosuz şekilde 'ışınlama' teknolojisinin gelişmesinin maliyeti düşürdüğü belirtiliyor.

ESA da, bu gelişmelerin artık ekonomik açıdan uygun bir uzay temelli enerji sisteminin kurulmasını mümkün hale getirip getirmediğinin incelenmesi için üye ülkelerden Solaris projesine fon ayırmalarını isteyecek.

Solaris girişimini yöneten bilim insanı Dr. Sanjay Vijendran da, "Uzay temelli Güneş enerjisi artık bilim kurgu değil. Potansiyel var ve uzayda bir şey inşa etme kararı alınmadan önce teknolojik rotayı gerçekten anlamamız gerekiyor" diye konuştu.

Solaris programının kilit noktalarından biri, uzayda toplanan Güneş enerjisini Dünya'daki elektrik ağına kablosuz bir şekilde transfer etmenin mümkün olup olmayacağı. Solaris ekibi, eylül ayında, 2 KW gücü 30 metreden daha uzaktaki toplayıcılara güvenli ve verimli bir şekilde göndermeyi başarmıştı. Binlerce gigawatt gücünde enerjiyi binlerce kilometre uzaktan göndermek çok daha zorlu görünse de, bilim insanları bunun teknik açıdan mümkün olduğunun kanıtlandığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar