Bilim insanları: Zayıflama hapları bağımlılık ve bunama tedavisinde umut olabilir

Bilim insanları zayıflamak için kullanılan ilaçların demans, alkol bağımlılığı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarda kullanılabileceğini düşünüyor. Klinik deneyler henüz erken aşamada olsa da araştırmacılar umutlu.

Bilim insanları: Zayıflama hapları bağımlılık ve bunama tedavisinde umut olabilir

Artı Gerçek - ABD'li ve İngiliz bilim insanları zayıflama haplarının demans, alkol bağımlılığı ve tip 2 diyabet için çözüm olmasını umuyor. Bugüne kadar insanların vücut ağırlıklarının yüzde 10'undan fazlasını kaybetmelerine yardımcı olan zayıflama hapları üzerinde klinik deneyler sürüyor.

'POTANSİYEL FAYDALAR ARAŞTIRILMALI'

ABD'deki Kuzey Karolina Üniversitesi'nde klinik ve translasyonel bağımlılık araştırma programı direktörü Dr. Christian Hendershot, "Bu sınıftaki ilaçların uzun yaşamayı ve yaşam kalitesini etkileyebilecek çok sayıda önemli sonucu olduğunu biliyoruz" dedi ve "Bazı açılardan bunların bazılarının gerçek olamayacak kadar iyi olabileceğine dair bir his var. Ancak potansiyel faydaların araştırılması gerektiğini düşünüyorum" diye ekledi.

POLİKİSTİK OVER İÇİN DE UMUT OLABİLİR

Ancak bilim insanları, sonuçların yalnızca kilo kaybına bağlı olup olmadığının net olmadığını, ilacın kan damarları veya kalp üzerinde doğrudan etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar ayrıca bu tip ilaçların polikistik over sendromunda (PCOS) fark yaratmasını umuyor. Kadınların tahminen yüzde 8 ilâ 13'ünü etkilediği düşünülen bu bozukluğun düzensiz adetlere, hormon dengesizliklerine ve kısırlığa neden olduğu biliniyor.

ÇALIŞMALARIN SONUÇ VERMESİ İÇİN HENÜZ ERKEN

Klinik çalışmaların birçoğu henüz erken aşamada ve bu umut edilen bazı uygulamaların önümüzdeki yıllarda başarısızlığa uğrayabileceği anlamına geliyor. İlaçların belirli bir rahatsızlığı olan herkese fayda sağlayıp sağlamayacağı ve aşırı kilolu olmayan ya da obezite ile yaşayan insanlarda güvenle kullanılıp kullanılamayacağı da araştırmaların cevap aradığı sorulardan. (DIŞ HABERLER)