Covid-19'un ilk 'kayda değer' mutasyonu tespit edildi

Bilim insanları, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün ilk kez ciddi bir mutasyonunun tespit edildiğini aktardı. Ancak bu aşı çalışmasını etkilemeyecek.

Covid-19'un ilk 'kayda değer' mutasyonu tespit edildi

Bilim insanları, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün ilk kez ciddi bir mutasyonunun tespit edildiğini aktardı. Fakat Newsweek’e konuşan uzmanlar bulgunun Covid-19’u önlemek üzere üzerinde çalışılan aşı geliştirme çabalarını etkilemesinin muhtemel omadığını belirtiyor.

Çalışmanın yazarları SARS-CoV-2 virüsünün genetik bileşimine dair 106 örneği inceledi. Daha sonra bunları, SARS (Ağır Akut Solunum Yetersizliği) hastalığına neden olan ve 2002 salgınını başlatan SARS virüsünün 39 genom dizilemesiyle karşılaştırdılar.

SARS-CoV-2 üzerine tamamlanmış veya tamamlanmakta olan veriler ABD’den 54, Çin’den 35, İspanya’dan 3, Brezilya’dan 2 ve Avustralya, Finlandiya, Hindistan, İtalya, Nepal, Kuzey Kore, İsveç’ten birer kaydı kapsıyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre, araştırmacılar henüz hakem onayından geçmemiş çalışmanın bulgularını bioRxiv isimli internet sitesinde yayımladı. Newsweek’in haberinde çalışmaların bu şekilde yayımlanmasının bilim insanlarının konu üzerine tartışma yürütmesine olanak tanıdığı ve bunun da pandemi gibi hızla değişen durumlar açısından yardımcı olabileceği ifade edildi.

Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün mutasyon oranının ve genetik çeşitliliğinin, 2002 ve 2003 salgınlarına neden olan SARS’tan "çok daha düşük" olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, "SARS-CoV-2 virüsünün nispeten sabit genomu salgının kontrol altına alınması açısından iyi bir belirti, daha az mutasyonun gerçekleşmesi geçerli bir aşının ve antiviral ilaçların hızla geliştirilmesi açısından umutları yükseltiyor" diye yazdı.

Bilim insanlarının belirttiği üzere örneğin Covid-19 virüsünün insan hücrelerine tutunmasına olanak tanıyan sivri uçlu protein yapısı büyük oranda sabit kalıyor.

Hindistan’da 27 Şubat’ta toplanan örneğin analizi, virüsün "kayda değer" mutasyonuna dair "ilk kanıta" işaret ediyor.

Araştırmacılar bu bulgunun, "eğer daha fazla mutasyon tespit edilirse devam eden aşı çalışmasını yararsız hale gelebileceğine dair dikkat çektiğini" ifade etti.

Çalışmanın sonuçları üzerine yorum yapan araştırma ekibi "SARS-CoV-2 virüsünün nispeten düşük br mutasyon oranına sahip olduğunu doğruladık fakat aynı zamanda farklı virülans ve bağışıklık özelliklerine sahip yeni mutasyonun çoktan ortaya çıktığını kanıtladık" ifadelerini kullandı.

Sussex Üniversitesi’nde immünoloji dersleri veren Jenna Macciochi, "Küçük mutasyonlar tüm virüslerde beklenebilir. Bu çalışmadaki rapor görünüşe göre virüsün insan hücresindeki ACE2’ye tutunmasının azaldığını yani daha az enfeksiyon potansiyeli taşıyabileceğini gösteriyor. Fakat bu tekil bir araştırma olduğundan aşı çalışmalarının yararsız olacağı anlamına gelmek zorunda değil" ifadelerini kullandı.