Füsun Sarp Nebil yazdı: Türkiye'deki internet kullanıcılarının yarıdan fazlası VPN kullanıyor

Füsun Sarp Nebil, T24'te yayınlanan yazısında internet yasaklarının VPN kullanımını teşvik ettiğini söyledi. Siber güvenlik uzmanlarına göre Türkiye'deki internet kullanıcılarının yarısından fazlası VPN kullanıyor. Bu bazı riskleri beraberinde getiriyor.

Füsun Sarp Nebil yazdı: Türkiye'deki internet kullanıcılarının yarıdan fazlası VPN kullanıyor

Artı Gerçek - Füsun Sarp Nebil, T24'te yayınlanan yazısında sosyal medya yasaklarının VPN kullanımına yönlendirdiğini, bunun da güvenlik riskleri yarattığı konusu işlendi. Füsun Sarp Nebil, finansal kurumlar ve iş dünyasının mali işlerimlerini yönetmek için kullandığı VPN'lerin iki tür risk yarattığını söyledi. Yazıda, VPN uygulamalarının Türkiye'deki sosyal medya yasakları üzerine günlük olarak kullanılmaya başlamasının kullanıcıların kişisel verileri üzerinde riskler yaratmasının yanı sıra, Türkiye'nin ağ trafiğinde 'körleşme' yaratabileceğine vurgu yapıldı.

VPN KULLANIMI RİSKLİ

Füsun Sarp Nebil'in yazısında öne çıkanlar şu şekilde:

"VPN finansal kurumlar ve iş dünyası için geliştirilmiş bir teknoloji türü. Görüşmenin içi gözükmesin (finansal kuruluş ise yapılan parasal işlem gibi) diye geliştirilmiş. Tabii ki özellikle banka işlemi yaparken, hackerlar hatlarımızın arasına dalıp, paranın yönünü kendisine çevirmesin diye.

Ama bunun diğer kullanılış tarzı, engellemeden kaçmak. Kullandığınız operatör de tünelin içinde ne yaptığınızı göremediği için sizi engelleyemiyor. Instagram ya da Roblox ya da her neyse gitmek istediğiniz yer, sorunsuz ve hatta daha hızlı ulaşabiliyorsunuz.

8 yıl önce BTK'nın VPN servislerine yönelik genel engellemesi üzerine yazdığım VPN yazısında konuya dair pek çok detayı anlatmıştım. Bu yazı BTK'nın yeni marifetleri (yeni engellemeleri) ortaya çıktığında yeniden okunuyor. Ancak 8 sene geride kaldığı için yazıyı güncelleyelim istiyorum. Çünkü risklerin iyi anlaşılması lazım. Bu arada artık tavsiye edebileceğimiz bazı VPN servisleri var. Onlardan da bahsedelim.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ VE HACKERLARIN VPN ŞİRKETLERİ

Genel internet üzerinde iken görüşmeleriniz izlenmesin, nereye gittiğiniz görülmesin, güvenli olsun istiyorsanız VPN kullanabilirsiniz. Ama tam da aynı nedenle risk taşıyor. Çünkü ne hackerlar ve ne istihbaratçılar uyuyor. İnsanların gizlenmek ya da güvenlik amaçlı olarak kullandığı araçları özellikle hedefliyorlar.

Bu saydığımız risklerin bir tanesi. Yani VPN kullanayım, izlenmeyeyim (aynı zamanda gitmek istediğim yere giderken engellenmeyeyim) derken, yanlış firmaya ait VPN seçip, hackerların eline düşme olasılığınız var. Bu nedenle yakın zamana kadar VPN tavsiyesi vermedik.

İstihbaratçıları söylemiyoruz bile. Çünkü bundan devlet memurları ve üst düzey yöneticiler, terör örgütü üyeleri, suç örgütleri vsvs korkmalı. Düz vatandaşın haberleşmesi ise istihbarat örgütü için önemsiz.

Bu arada her VPN kötüdür diyemeyiz. Gerçekten siber güvenlik işinde uzman olan firmaların geliştirdiği VPN uygulamalar da var.

VPN KULLANIMI ARTARKEN, NETWORKLER KÖRLEŞİYOR

Ama ikinci risk; sadece bireyleri değil. Ülkenin bütününü riske atabilir. Bu da doğrudan hükümetin önemli bir hatası. Yani vatandaşları resmen siber dolandırıcıların kucağına atıyor olabilirler. Çünkü VPN'in bir yan etkisi, ülke trafiğinin körleşmesine neden olması.

Ülkemizde şu andaki VPN kullanım patlaması için istatistik yok demekle birlikte, networkü düzenli izleyen bir siber güvenlikçinin tahmini, şu anda Türkiye'deki internet kullanıcılarının yarıdan fazlasının VPN kullandığı şeklinde.

VPN kullanıldığında, internet bağlantınız bir tünelin içine giriyor. Bu tünelin içini ancak tünelin iki ucundakiler ve bir de tünelin sahibi (VPN firması) görebilir. (Hackerların sızmadığı, düzgün bir VPN'den bahsediyoruz) Ancak VPN kullandığınızda, sadece Instagram için kullanmıyorsunuz. Tüm trafik VPN üzerinden gidiyor. Bankacılık uygulamaları veya e-devlet dahil. Normal trafik durumunda, bir kullanıcı farkında olmadan bile olsa dolandırıcı veya zararlı bir siteye bağlanıyorsa, USOM aracılığı ile operatörler onu kesiyordu. Şimdi VPN kullanımından dolayı kesemiyor. Çünkü körleşmiş durumdalar.

Aslında bu yazıyı yazmak gerektiğini de, eski zamanlarda birlikte çalıştığım bu siber güvenlikçi hatırlattı ve önemli bir güvenlik sorunu yaşanmaya başlanabileceğine işaret etti. Bu sorun, networkün körleştiği noktada dolandırıcılara müdahele edilememesi olasılığı. Bu sefer (hacker-istihbarat kurumunun sahibi olduğu için) doğrudan VPN'nin kendisinin yaratabileceği riskten değil, VPN kullanımının artmasıyla, ortamda cirit atmaya başlayacak olan siber dolandırıcılardan bahsediyorum. İki risk birbirinden farklı."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

bilim internet yasak teknoloji VPN füsun sarp nebil