James Webb Teleskobu 'Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi

James Webb Teleskobu 'Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi
NASA'nın fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu Dünya'ya 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki 'Yaratılış Sütunları'nın yeni görüntülerini kaydetti. Görüntüler bilim insanlarının yıldız doğumlarını daha detaylı incelemesine yarayacak.

Artı Gerçek - ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, Ddaha önceki yıllarda Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen ve "Pillars of Creation" (Yaratılış Sütunları) olarak bilinen toz bulutunu görüntüledi.

BBC'nin haberine göre, Dünya'dan yaklaşık 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki Yılan Takımyıldızı'ndaki Kartal Bulutsusu'ndaki yoğun hidrojen ve toz bulutunu bu kez James Webb Uzay Teleskobu gözlemledi.

GÖRÜNTÜLER 6 BİN 500 YIL ÖNCESİNDEN

Ancak Webb teleskobuna düşen görüntüler yaklaşık 6 bin 500 yıl öncesinden.

Yani eğer insanlık fiziksel olarak 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki bulutsuya gidebilseydi orada Yaratılış Sütunları'nın yerinde olmadığını görecekti.

Sütunlar aktif olarak yıldızların yeniden doğduğu Kartal Bulutsusu'nun tam ortasında yer alıyor.

Webb Uzay Teleskopu sahip olduğu kızılötesi dedektörler sayesinde yeni doğan güneşlerin faaliyetlerinin daha detaylı incelenmesini sağlıyor.

Avrupa Uzay Ajansı Kıdemli Bilim Danışmanı Prof. Mark McCaughrean, "1990'lı yıllardan bu yana Kartal Bulutsusu'nu inceliyorum. Hubble Uzay Teleskobu'nun daha önce kaydettiği görüntüdeki sütunların içindeki genç yıldızları görmeye çalışıyorum. James Webb Teleskobu'nun görüntülediği fotoğrafların büyüleyici olacağını biliyordum" dedi.

NASA, 25 Aralık 2021'de dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb'i, Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak uzaya fırlatmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar