SpaceX'in taşıdığı astronotlar uzayda yapay göz üretecek

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Elon Musk'ın SpaceX firmasıyla ortaklaşa başlattığı Crew-4 görevinde yer alan astronotlar uzayda yapay insan gözü tasarlayacak.

SpaceX'in taşıdığı astronotlar uzayda yapay göz üretecek

Fotoğraf: Scott Kelly / NASA

ABD’li astronotlar uzayda yapay insan gözü tasarlayacak. Astronotları taşıyan Dragon Freedom kapsülü geçen ay hedefe ulaşmış ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaşmıştı. Astronotlar uzayda bir dizi deney yapacak ve bu deneylerden biride yapay retina tasarımı olacak. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) bu çalışma için protein bazlı yapay retinalar geliştiren, ABD merkezli biyoteknoloji firması LambdaVision'la ortaklık kurdu.

‘DENEYLER ARASINDA YAPAY RETİNA TASARIMI DA YER ALIYOR’

Independent Türkçe' de yer alan habere göre görev kapsamında ABD'li astronotlar Kjell Lindgren, Bob Hines ve Jessica Watkins'le birlikte İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaşmıştı. SpaceX'in rolüyse astronotları kendi uzay aracıyla istasyona teslim etmekti. Astronotları taşıyan Dragon Freedom kapsülü geçen ay hedefe ulaşmış ve UUİ'ye kenetlenmişti. Yeni mürettebat uzayda bitki yetiştirmeyle ilgili devam eden araştırmalar da dahil olmak üzere bir dizi bilimsel deney yapacak. Planlanan deneyler arasında yapay retina tasarımı da yer alıyor. Gözün en iç kısmına retina adı veriliyor. Bu kısım, ışığı beynin işleyebileceği sinyallere dönüştürmekten sorumlu.

‘HASARLI HÜCRELERİN İŞLEVİNİ ÜSTLENEBİLECEK’

Yapay retina, bakteriorhodopsin adı verilen ve ışıkla etkinleşen bir protein aracılığıyla geliştirilecek. Uzmanlara göre bakteriorhodopsin, gözdeki ışık algılayan hücrelerin yerine geçebiliyor. Bu da hasarlı hücrelerin işlevini üstlenebileceği anlamına geliyor. Bakteriorhodopsin, insan gözündeki pigmentlere benziyor ve daha da önemlisi, sinyalleri işlemek için herhangi bir elektronik donanım gerektirmiyor.

Ayrıca söz konusu protein, retinadaki sorunlardan mustarip hastaların gözlerindeki nöral hücrelerle birlikte çalışabiliyor. Geliştirme süreci ince film tabakalarının katman katman dizilmesini içeriyor.

İSTASYONDA DENEYLER YAPILACAK

Uzaydaki mikro yerçekimli ortam, üretim sürecinde kullanılan parçacıkların bir araya toplanmasını önleyerek filmlerin stabil ve kaliteli kalmasını sağlayabilir. NASA bu çalışma için protein bazlı yapay retinalar geliştiren, ABD merkezli biyoteknoloji firması LambdaVision'la ortaklık kurdu. Firmanın araştırmacıları, katmanlama işleminin mikro yerçekiminde daha iyi işleyip işlemediğini belirlemek için daha önce istasyonda deneyler yapmıştı.

Astronotların yürüteceği yeni çalışmalar da söz konusu deneyler üzerine inşa edilecek.

uzay NASA Astronot deney