Dünya yakınından dev bir asteroit geçtiği tespit edildi
Resmi olarak 467460 (2006 JF42) ismiyle bilinen bir asteroit, NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki Yakın Dünya Nesne Araştırmaları Merkezi'nden alınan verilere göre, gezegenimize 14 Dünya-Ay mesafesi kadar yaklaştı.
Ölçüleri 380'e 860 metre olarak tahmin edilen asteroitin geçtiği bu mesafe yaklaşık olarak 5,7 milyon kilometreye tekabül ediyor. Bu çok büyük bir uzaklık gibi görünse de astronomik ölçülerde santim, hatta milimlere karşılık geliyor.
Astronomide, Güneş ile Dünya arasındaki 150 milyon kilometrelik mesafenin, 1 astronomi birimi (1 AB) olarak kabul edildiği düşünülürse, asteroitin ne kadar yakından geçtiğini tahmin edebilirsiniz.
Yine de 9 Mayıs gecesi yaşanan bu geçiş, güvenli bir mesafede gerçekleşti.
"Uzay kayaları" olarak bilinen asteroitler, tıpkı kuruklu yıldızlar gibi gezegenimizin etrafından dolanırlar. NASA'ya bağlı Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi, bunları düzenli olarak takip eder ve hareketlerini bir veri tabanına aktarır.
NASA, buna bağlı olarak bazı asteroitleri "potansiyel olarak tehlikeli" diye işaretlese de Dünya için bilinen bir tehlike mevcut değil. Hatta önümüzdeki 100 yıl boyunca bir asteroidin Dünya'ya çarpma olasılığı da bulunmuyor.
Ancak her ihtimale karşı bir savunma sistemi olan Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART), hazır tutuluyor.
Bilim insanları, teleskop teknolojisi geliştikçe 2006 JF42 gibi büyük asteroitler bulma konusunda giderek daha ustalaşıyorlar, bu yüzden bugünlerde yanımızdan çok fazla uzay kayası geçiyormuş gibi görünebilir. NASA, mevcut asteroit listemiz için endişelenmiyor olsa da, her ihtimale karşı savunma teknolojilerini strateji haline getiriyor. (HABER MERKEZİ)