Sadece geceleri elektrik üretebilen ‘Anti-Güneş Paneli’ geliştirildi
Bilim insanları, geceleri bile Güneş'in enerjisinden faydalanabilmek için 'anti-Güneş' paneli geliştirdiklerini açıkladı. Özel bir diyot kullanan panel, şimdilik herhangi bir şeye yetecek kadar enerji üretemese de gelecek için umut vadediyor.
Dünya çapında yenilenebilir enerjiye olan talep artmaya devam ederken bilim insanları da bu dönüşümü sağlayacak teknolojiler için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda en çok tercih edilen yenilenebilir enerji türü olan Güneş enerjisi için devrimsel bir keşfe imza atıldı.
Yeni bir araştırmaya imza atan bilim insanları, Güneş panellerinin geceleri de enerji üretmesini sağlayan yeni bir 'anti-Güneş paneli' geliştirdiklerini açıkladı. Teknoloji, enerjiyi Güneş panellerinin Güneş ışınlarıyla ve dolayısıyla ısıyla elde etmesinin aksine geceleri yeryüzünün soğumasıyla ortaya çıkan kızılötesi enerjiden faydalanıyor.
KIZILÖTESİ ENERJİ, KULLANILABİLİR ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Webtekno'da yer alan bilgiye göre yeni teknoloji, gece görüşü gözlüklerinde bulunan materyallerden faydalanıyor. Dünya’nın ısınmasının ardından geceleri soğuması sürecinde ortaya çıkan kızılötesi enerjiyi kullanılabilir bir enerjiye dönüştürüyor. Bu sürece de ‘termoradyatif’ süreç deniyor. Geliştirilen prototiple yapılan testler, teknolojinin şimdilik küçük de olsa bir enerji sunabildiğini gösterdi.
Bu süreçten faydalanmak için özel ‘cıva kadmiyum tellür (CTM)’ diyotu, 20 derece ısıtıldığında yaklaşık 2,26 miliwatt/metrekare enerji üretmeyi başardı. Bu enerji, sadece bir bardak su ısıtmak için yetersiz olsa da teknolojinin geliştirilmesiyle bir güneş panelinin ürettiği enerjinin 10’da 1’inin üretilebileceği belirtiliyor..