AB ülkeleri 'karbon piyasası reformu' konusunda uzlaştı

AB ülkeleri 'karbon piyasası reformu' konusunda uzlaştı
AB ülkeleri, uzun görüşmelerin ardından karbon emisyon piyasasını düzenleme konsunda uzlaşmaya vardı. Buna göre AB, birlik içinde bedava karbon salınımı hakkını kaldıracak. Değişikliklerden olumsuz etkilenecek kesimler için de bir fon kurulacak.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nde (AB) müzakereleri devam eden ve küresel ısınmayla mücadelede temel teşkil eden 'karbon piyasasının yeniden düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

AB dönem başkanlığı görevini yürüten Çekya Çevre Bakanı Marian Jurecka konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Anlaşma ekonominin ana sektörlerindeki iklim hedeflerine ulaşmamızı ve küresel ısınmayla ilgili alınacak tedbirlerden zarar görecek vatandaşlar ile mikro işletmelerin iklim geçişinde etkin bir şekilde desteklenmesini sağlayacak" dedi.

HEDEF SERA GAZI EMİSYON ORANINI YÜZDE 55 AZALTMAK

AB üyesi ülkeler, birliğin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalara katkıda bulunmak amacıyla, 2030'a kadar net sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 55 oranında azaltmayı hedefliyor.

Bu hedefe ulaşabilmek içinde, AB karbon piyasasının, emisyonları daha hızlı azaltacak şekilde reforme edilmesi gerekiyor. Yapılacak değişikliklerle, Birlik içinde bulunan 10 bin enerji santrali çevreyi kirlettiklerinde karbondioksit emisyon izni satın almak zorunda olacak.

GÖRÜŞMELER 30 SAAT SÜRDÜ

Avrupa Konseyi, cuma günü başlayan 30 saatlik görüşmelerin ardından, müzakerecilerin Avrupa 'Emisyon Ticaret Sisteminin' kapsadığı sektörlerdeki karbondioksit emisyon oranlarını 2030 yılına kadar %62 oranında azaltmaya yönelik genel hedefi yükseltme konusunda anlaştığını duyurdu.

Öte yandan, hâlihazırda AB bünyesinde faaliyet gösteren sektörleri yabancı rekabetten korumak için sağlanan serbest emisyon hakkının ne zaman sonlandırılacağı üzerine çıkan anlaşmazlık, aşamalı bir geçiş üzerinde sağlanan anlaşmayla son buldu.

Müzakereler sonucunda yapılan ortak açıklamada, "iki yıllık toplam emisyon tavanının sırasıyla 90 ve 27 milyon metreküp olarak yeniden belirlenmesine ve üst sınırın yıllık olarak azaltılma oranının 2024'ten 2027'ye yılda yüzde 4.3 ve 2028'den 2030'a yüzde 4.4 oranında artırmaya karar verildiği" belirtildi.

'SOSYAL İKLİM FONU' KURULACAK

Açıklamada, hane halklarını, mikro işletmeleri ve değişiklikten olumsuz etkilenecek diğer kesimleri, emisyon ticaret sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından oluşacak fiyat hareketlerinden korumak için Sosyal İklim Fonu'nun kurulacağı da belirtildi.

Geçici olarak karar altına alınan anlaşmanın resmi olarak yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar