Tokyo'dan iklim kriziyle mücadele adımı: 2025'ten itibaren yeni binalarda güneş paneli zorunlu olacak

Tokyo'dan iklim kriziyle mücadele adımı: 2025'ten itibaren yeni binalarda güneş paneli zorunlu olacak
Japonya'nın başkenti Tokyo'da Büyükşehir Belediyesi karbon emisyonlarını azaltmak için yeni bir karar aldı. Buna göre 2025'ten itibaren büyük şirketlerin inşa ettiği yeni binalarda güneş paneli kullanmak zorunlu olacak.

Artı Gerçek- Japonya'nın başkenti Tokyo'da yerel meclisin aldığı karara göre 2025'in nisan ayından itibaren büyük inşaat şirketlerinin inşa ettiği binaların tamamında karbon emisyonlarını düşürmek için artık güneş panellerinin bulunması zorunlu hale geldi.

Japonya'da ilk kez belediye bu boyutta bir iklim kriziyle mücadele kararı alındı.

Yasal karara göre yaklaşık 50 büyük inşaat şirketi artık 2 bin metrekareye kadar olan binalarda çoğu güneş panellerinden oluşan, yenilenebilir enerji sağlayan güç kaynakları yerleştirmek zorunda.

Tokyo Valisi Yuriko Koike geçen hafta, şehirde güneş panellerinin kurulabileceği binaların yalnızca yüzde 4'ünün şu anda bu panellere sahip olduğunu söyledi.

Tokyo Büyükşehir Belediyesi 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 2000 yılı seviyelerine kıyasla yarıya indirmeyi hedefliyor.

Vali Koike'nin bölgesel partisi Tomin First no Kai'nin üyesi Risako Narikiyo da perşembe günü yaptığı açıklamada, "Mevcut küresel iklim krizine ek olarak, uzayan bir Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bir enerji kriziyle karşı karşıyayız. Kaybedecek zaman yok" dedi.

JAPONYA DÜNYANIN EN BÜYÜK BEŞİNCİ KARBON YAYICISI

Dünyanın en büyük beşinci karbon yayıcısı olan Japonya, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı taahhüt etti.

Ancak ülke 2011'deki Fukuşima nükleer felaketinin ardından büyük ölçüde nükleer santrallerini kapatarak kömür yakan termik güce güvendiği için zorluklarla karşı karşıya.

Öte yandan Japonya bir yandan daha fazla nükleer reaktörünü tekrar devreye sokmaya hazırlanıyor. Japonya'nın şu anda 54 reaktörü ve 17 nükleer santrali var ve kurulu nükleer gücü 48.8 gigawatt.

Fukuşima'dan sonra kademeli olarak reaktörlerin kapatılmasıyla birlikte nükleer enerjinin toplam elektrik üretimindeki payı faciadan önceki yaklaşık yüzde 30 oranından 2015'teyüzde 1'e kadar düşmüştü.

Daha sonra reaktörlerin devreye girmesiyle bu oran 2020'de yüzde 4'e, 2021'de yüzde 6'ya yükseldi ve Bu oranın 2023 yazına kadar da yüzde 17'ye, 2030'a kadar da yüzde 22'ye çıkarılması planlanıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar