Adalılar imar planına itiraz etti: Plan Adalar'ı korumuyor

Adalılar, Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planına itirazlarını içeren dilekçeleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti. Müdürlük önünde açıklama yapan Adalılar, imar planının Adalar'ı korumadığını aksine yapılaşmaya açtığını söyledi.

Adalılar imar planına itiraz etti: Plan Adalar'ı korumuyor

Artı Gerçek - Adalar ilçesi için hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na Adalılar hazırladıkları itiraz dilekçesi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Hazırlanan imar planlarına itiraz etmek isteyenler için itiraz süresi 28 Ağustos tarihine kadar devam edecek.

Ataşehir’de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde buluşan Adalılar, imar planına ilişkin bir de basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Adalılar adına sanatçı Tilbe Saran okudu. Saran, Adalıların itirazlarını maddeler halinde açıkladı. İtirazlar arasında öne çıkan en çarpıcı madde ise Adalar kıyılarının planın dışında tutulması oldu. Saran, Adalıların yalnızca kıyı meselesine dair kaygıya sürüklendiğini belirtti.

‘KIYILARIN PLAN DIŞINDA TUTULMASI KABUL EDİLEMEZ’

1984’ten beri doğal sit alanı ilan edilen Adalar, Kasım 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiş, imar planı yapma yetkisi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmişti. O dönemden beri yapılaşma tehdidi altında olan Adalar’da yaşayanlar bakanlık tarafından hazırlanan imar planına tepkili. Koruma amaçlı hazırlanan imar planının Adalar nüfusunu artıracağını ve yapılaşmayı artıracağını söyleyen Tilbe Saran, şu ifadeleri kullandı:

“Önemle belirtmek isteriz ki birçok açıdan riskli bulduğumuz, Adalılar ve Adalılara ek olarak Türkiye’nin her yerinde yaşayan doğa ve ada severlerin endişe etmesine sebep olan maddeler içeren planların birincil sakıncası, kıyıların plan dışı bırakılmış olmasıdır. Dört tarafı suyla çevrili kara parçalarının kıyı planı olmadan bir imar planının düzenlenmesi doğru değildir. Sadece bu sakınca bile adalar halkını derin bir kaygıya sürüklemiştir. Adaların müşterek alanlarının korunabilmesi ve bir sayfiye alanı bölgesi olması özelliğini yitirmemesi gerekir. En önemli itiraz başlıklarımızdan biri de planların, lojistik, ulaşım, ziyaretçi yönetimi ve afet planlamasını içermemesidir.”

'PARADİSSOS YOK OLMASIN'

Burgazada'da 2 bin metrekarelik bir otel inşaatına izin verildiğini sözlerine ekleyen Saran, turizm yapılaşmasına açılacak Adalar ile ilgili şöyle konuştu: "Üstelik turizm yapılaşmasına açılan ve etki alanı çok daha geniş olacak bu büyük alan, Burgazada’nın en önemli kültür mekanlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık’ın hikayelerinde söz ettiği Paradiso’u yani şimdiki Cennet Bahçesi’ni yok etmektedir. 1903 yılında bir kır gazinosu olarak faaliyete geçmiş olan Paradissos, halen adanın kültür sanat ihtiyacı için önemli bir gereksinimi karşılayan bir sahne ve etkinlik alanıdır."

'ZİYARETÇİ BASKISI ARTACAK'

Planla birlikte otel inşaatı, Ayanikola'da yapılması planlanan günübirlik tesisler ile Marta koyu çevresinde öngörülen düzenlemelerin ziyaretçi yükünü artıracağına işaret eden Saran, "Ayrıca Marta koyu çevresi, pek çok göçmen kuş ve balık türü için hayati öneme sahip hassas bir ekosistem barındırmaktadır ve bu husus planda hiç dikkate alınmamıştır" dedi.

Saran, Adalıların itiraz başlıklarını madde madde şöyle açıkladı:

  • Planlar, deprem, orman yangınları ve iklim krizi başta olmak üzere doğal afetler, jeolojik veriler ve ekolojik verilerin dikkate alınmadığı izlenimini vermektedir.
  • Örneğin orman alanlarının hemen yanında insan hareketliliğini artıracak ve doğal yaşam döngüsünü bozacak “donatı” alanları yerleştirilmesi kaygı vericidir.
  • Onaylanan imar planlarında ada kıyılarında atık su deşarj noktaları görünmektedir. Oysa, Marmara Denizi hakkında çalışan uzmanlar, atık suyun arıtılmış olsa dahi hiçbir şekilde denize boşaltılmaması gerektiğini önemle vurgulamaktadırlar. Marmara Denizi atık su için alıcı ortam olamaz. Atık suyun arıtma düzeyi yeniden kullanıma uygun olmalı, su denize deşarj edilmeyip kullanılmalıdır.
  • Adalarda kabul edilen kat yüksekliği sınırının adaların yamaçlı topografik yapısı dikkate alındığında kolaylıkla istismar edilebilme ihtimali vardır. Kat yüksekliğine dair plan notlarında Adalarda inşaat ruhsatlarında vaziyet planı zorunluluğu belirtilmelidir. Kat yüksekliğinin istismarını engelleyecek bu zorunluluğun plana işlenmemiş olması kabul edilebilir bir durum değildir.
  • İmar planlarında tescilli yapıların bulunduğu parsellerde yeni yapılaşmaya izin verilmeyeceği hükmü bulunmaktadır. Ancak Adalar İlçesi’nin Kültürel Miras Envanteri henüz tamamlanmadığından, bu husus da istismara açıktır." (HABER MERKEZİ)