Akbelen şimdi de seçim propagandası oldu: AKP'li aday 'talep' etti, Erdoğan kamulaştırma kararını kaldırdı

Akbelen Ormanı’nın çevresindeki tarım arazisinin madeni sahası olarak kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, AKP'nin Muğla adayı Aydın Ayaydın'ın 'talebi' üzerine kaldırıldı. Gazeteci Bahadır Özgür ise karar için 'seçim propagandası' dedi.

Akbelen şimdi de seçim propagandası oldu: AKP'li aday 'talep' etti, Erdoğan kamulaştırma kararını kaldırdı

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 11 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas'ın İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı. Kararda, tarım arazilerinin olduğu söz konusu sahanın "S:86541" numaralı linyit işletme ruhsatlı saha olduğu belirtildi.

Ancak bugün yayımlanan yeni bir Cumhurbaşkanı kararıyla, iki gün önce verilen acele kamulaştırma kararı iptal edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı 13 Mart tarihli kararla, Akbelen Ormanları'nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazinin acele kamulaştırılması kararı kaldırıldı.

AKP ADAYI KENDİNİ 'SORUMLU' HİSSETMİŞ

Muğla merkezli Kent TV sitesinde yer alan habere göre, Muğla adayı Aydın Ayaydın, karardan saatler önce yaptığı açıklamada, Akbelen Orman bölgesinde 190 parselin kamulaştırılması ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğünü duyurdu. Ayaydın açıklamasında şunları söyledi:

"Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı çevresinde 190 parsellik tarım arazisinin linyit maden sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını üzülerek öğrendim. Bu kamulaştırma konusunda da kendimi sorumlu hissederek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan nezdinde girişimde bulundum ve kararın gözden geçirilmesini talep ettim."

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETTİ: LİNYİT SAHASINA İÇİM EL VERMİYOR

Ayaydın, Resmi Gazete'deki iptal kararının ardından X hesabından paylaştığı mesajda, "Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a başta Milas İkizköy, Çamköy ve Karacahisar mahalleleri ve tüm Muğla adına hassasiyetlerinden dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bildiğiniz üzere 11 Mart 2024 tarihinde çıkan 8247 sayılı karar üzerine derhal harekete geçtim. Enerjiye, özellikle de yerli kaynaklardan elde edilecek enerjiye olan ihtiyacımız ortada ancak Muğla’nın tarım bölgelerinin linyit sahası olarak kullanılmasına da bir Muğlalı olarak benim de içim el vermiyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a teşekkür eden Ayaydın, "Marmaris ve Fethiye körfezlerinin can çekiştiğini ilettiğim anda tüm imkanları seferber eden sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, tarım arazilerimiz ve köylerimiz adına yaptığımız girişimde de talebimizi olumlu karşıladı. Kendisine bir kez daha kamuoyu önünde tüm Muğla adına teşekkür ediyorum" dedi.

'SEÇİM PROPAGANDASI'

Gazeteci Bahadır Özgür de tepki çeken kararın kaldırılmasını AKP'nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın için 'seçim propagandası' olarak değerlenirdi.

Özgür, "Erdoğan, 2023 yılında, Ayaydın'ın Bodrum'da villasına eklediği kaçak müştemilat ve tuvaleti için ormanın sınırını değiştirmişti" hatırlatmasını da yaptı.

AKBELEN'DE YAŞANANLAR

Akbelen Ormanı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin imzasıyla Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla 2020 yılında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti. Özelleştirme kararı sonrası bölgede ağaçların kesildiğini iddia eden köylüler, duruma itiraz ederek Akbelen'de nöbet tutmaya başladı.

Temmuz 2021'de İkizköylülerin Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı yürütmeyi durdurma davası sürerken; Akbelen Ormanı'nda yaklaşık yüz ağaç kesildi. İkizköylülerin ve çevre aktivistlerinin protestoları sonrası ağaç kesimi durdu.

1 Mart 2022'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik ile “Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri” kapsamında, Akbelen'de madencilik faaliyetlerinin yapılmasına izin verilmişti. Bakanlığın bu kararının ardından 2021'den beri nöbet tutulan alanda bulunan ağaçların kesimi, 24 Temmuz 2023'te yeniden başlamış, köylüler ve çevrecilerin direnişine rağmen binlerce ağaç kesilmişti.

7 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Recep Tayyip Erdoğan, Akbelen'de ağaç kesimine karşı eylem yapan bölge halkı ve yaşam savunucuları için "çevreci marjinaller" demişti. İlk kez konuya ilişkin konuşan Erdoğan, Akbelen'deki eylemleri "provokatif eylemler" olarak nitelendirerek, "Avrupa'nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artırılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye'de ağaç sevgisi adında provokatif eylemler yapılmaktadır. Ülkemizin ormanlarının arttığı ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak açıklanmıştır. Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır" diye konuştu.

Tatilde olan Meclis ise CHP'nin çağrısı üzerine 8 Ağustos'ta Akbelen gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından CHP'nin Akbelen Ormanı'nda yaşanan kıyıma ilişkin genel görüşme önergesi ele alındı. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergeleri AKP ve MHP oyları ile reddedildi. (HABER MERKEZİ)