Akbelen'deki jandarma saldırısı yargıya taşınıyor: Gıda Mühendisleri Odası, suç duyurusunda bulunacak

Gıda Mühendisleri Odası, Akbelen'deki jandarma saldırılarına karşı suç duyurusunda bulunacak. Avuakt Arif Ali Cangı, "Bir ülkede hukuk güvenliği yoksa, siyasi iktidarlar kamu yararını düşünmüyorsa bu tür olayların yaşanması normal" dedi.

Akbelen'deki jandarma saldırısı yargıya taşınıyor: Gıda Mühendisleri Odası, suç duyurusunda bulunacak

Artı Gerçek - Gıda Mühendisleri Odası, Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve aktivistlerin başlattığı doğa nöbetindeki jandarma saldırılarına karşı suç duyurusunda bulunacak.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Muğla Milas Akbelen Ormanı'nda süren adalet nöbetinde yaşanan hak ihlallerine yönelik Mimarlar Odası binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya TMMOB bağlı oda temsilcilerinin yanı sıra, avukatlar ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Toplantıda konuşan Akbelen davası avukatlarından Arif Ali Cangı, Akbelen'de yaşanan süreci anlattı. Akbelen'de insanların yaşam alanlarını korumak istediklerini belirten Cangı, "Jandarma ise kolluk kuvveti olarak değil şirketin özel güvenliği olarak davrandı. Bir ülkede hukuk güvenliği yoksa, siyasi iktidarlar kamu yararını düşünmüyorsa bu tür olayların yaşanması normaldir" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Ardından konuşan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak da, 29 Temmuz'da Akbelen'de yaşanan saldırıları anımsatarak, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Her şartta bilimden, doğadan, insandan yana tavır almaya devam edeceklerini söyleyen Toprak, "Bu suç duyurusu sadece benim için değil, benimle birlikte ülkenin dört bir yanında talan edilen çevre için direnen tüm yurttaşlar için. Onların beton ve rant hırslarına karşı direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'HERKES SORUMLU'

Gıda Mühendisleri Odası avukatı Aytekin Aktaş ise yapılan saldırılardan Milas ilçe, il jandarma komutanlığı ve valiliğe kadar herkesin sorumlu olduğunu aktardı. Aktaş, bundan kaynaklı "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İşkence Yasağı, Hak arama hürriyeti, TCK 94-95 İşkence suçu, TCK 279/2 Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi, TCK/ 257/1 Görevi Kötüye Kullanma Suçu ve TCK 265/1 Kamu Görevlisine Karşı Görevi Yaptırmamak İçin Direnme" suçlarından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

740 dönümlük Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. 2021 yılında başlayan süreçle birlikte, İkizköylüler, ağaçlar kesilmesin diye ormanda kendilerine ait alanda nöbete başlamış, YK Enerji hakkında yasal yollara başvurmuştu. Akbelen Ormanı’nı kömür sahası olarak kullanmak isteyen YK Enerji’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinlere karşı açılan davalarda pek çok kez yürütmeyi durdurma kararı alınmış, fakat mahkeme kararları uygulanmamıştı. 2 yıldır devam eden eylemlerde farklı zamanlarda şirket tarafından ormana gönderilen işçiler, ağaçları kesmek isteyince yine jandarma müdahalesi ile karşılaşılmıştı. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bugün için ormana girileceği ve ağaçların kesileceği belirtilmişti. Jandarma gözetiminde başlatılan ağaç kesimine karşı köylüler yetkilileri yasalara uymaya çağırıyor. (MA)