Alaşehir'de antimon ocağı için keşif yapıldı: '110 bin kişinin içme suyu risk altında'

Koza Altın’ın Manisa’nın Alaşehir ilçesinde açmayı planladığı antimon ocağına karşı bölge halkının açtığı davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Artı Gerçek'e konuşan avukat Yıldıray Çıvgın "110 bin kişinin suyu tehdit altında" dedi.

Alaşehir'de antimon ocağı için keşif yapıldı: '110 bin kişinin içme suyu risk altında'

İZMİR - Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (ADOÇEV), Kayyım yönetimindeki Koza Altın tarafından açılması planlanan antimon ocağına karşı açtığı davada dün (28 Şubat) keşif yapıldı. Alaşehir'in Bahadır ve Evrenli mahallelerinde kalan ÇED sahasındaki keşfe bilirkişi heyetinin yanı sıra çok sayıda Alaşehirli ve çevre hakları savunucusu da katıldı.

'İÇME SUYU VE ORMANA ZARAR VERECEK'

Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri antimon ocağının içme suyuna ve ormanlık alana zarar vereceğini belirtti. Ocağın, Bahadır, Evrenli, Girelli, Çarıkbozdağ, Bahçeli, Delemenler, Belenyaka ve Narlıdere mahallelerde yaşayanların sağlığını olumsuz etkileneceği ifade edildi.

'OCAĞIN AÇILACAĞI BÖLGEDE ALAŞEHİR'İN İÇME SUYU KAYNAĞI VAR'

Artı Gerçek’e konuşan Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin avukatı Yıldıray Çıvgın “Ocağın açılacağı bölgede Alaşehir’in içme suyu kaynağı yer alıyor. Bu nedenle bölge halkı karşı çıkıyor. Antimon bir kimyasalla çıkırılıyor ve kimyasalın hem toprağı hem de yer altı sularını kirletme gibi bir riski var. 110 bin kişinin suyu tehdit altında. Bu ormanlık alanda 'ebe çamı’ adlı endemik bir tür de bulunuyor. Dava sürecini takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

PROJE HAKKINDA

15 Temmuz darbe girişimin ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan ve kayyım atanan Koza Altın İşletmeleri’nin Manisa’da hayata geçirmek istediği antimon ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 Kasım 2023'te ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.

Proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre Koza Altın Alaşehir’in Bahadır Mahallesi’ndeki 21.23 hektarlık alanda 3 yılda 124 bin 800 ton antimon çıkarılması planlanıyor. Antimon, seramik ve cam sanayisinde, cephane üretiminde ve renklendirme uygulamalarında kullanılıyor.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman alanlarında kalıyor. Ocak sahası en yakın yerleşim yerine 140 metre mesafede. Hammaddenin patlatma yöntemiyle çıkarılması bekleniyor. Proje sahasının yakınlarda üzüm bağları ve tarım arazileri bulunuyor. Proje sahasında üç endemik bitki türü yer alıyor. (ARTI GERÇEK)