Antik Kent İasos'ta planlanan liman projesine tepki: 'Ne tarih, ne balık ne zeytin kalacak'

Muğla'da Antik Kent İasos'ta gemi yükleme boşaltma limanı yapılmasına tepki gösteren halk, projeden vazgeçilmesini istedi. Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, "Maden limanına karşıyız ve verilen ruhsatları iptal ettik" dedi.

Antik Kent İasos'ta planlanan liman projesine tepki: 'Ne tarih, ne balık ne zeytin kalacak'

Artı Gerçek - Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’ndeki 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan İasos Antik Kenti içerisinde yapılmak istenen gemi yükleme-boşaltma limanına tepkiler devam ediyor.

İasos Çevre Dayanışma Derneği, limanına karşı açıklama yaptı. "Maden Limanına Hayır", "İasos Cennet Kalsın", "Maden Limanı İstemiyoruz, "Doğamı Yok Etme", "İasos Cennet Kalsın" ve "Kıyıkışlacık'ta Limana Hayır Güllük Körfezi Temiz Kalsın" dövizleri taşınan açıklamaya, Muğla'nın yanı sıra İzmir ve Aydın’dan çok sayıda kişi katıldı.

'NE DOĞA, NE TARİH, NE BALIK NE ZEYTİN KALACAK'

Açıklamayı yapan İasos Çevre Koruma Derneği Başkanı Hülya Canko, limana karşı açtıkları davayı kazanmalarına rağmen Danıştay'ın kararı bozduğunu anımsattı. Halkın direnişine rağmen sondaj platformunun denize indirildiğini belirten Canko, şunları söyledi:

"Burada 650 bin metrekare alan 14 metre derinlikte kazılacak. Dolayısıyla ne doğa, ne tarih, ne balık ne zeytin kalacak. Buna seyirci kalmak istemiyoruz. Hukuki yoldan durduramadığımız süreci halk eylemiyle kamu gündemine taşımak istiyoruz. Her koyu ayrı güzel Güllük Körfezi’mizin, tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan antik kentimizde, bu cennet vatanın cennet köşesi, cehenneme dönmeden tek ses, tek yürek olarak bir araya geldik" dedi.

'BÖLGEYE UYGUN DEĞİL'

Limanın götürüsünün getirisinden çok daha fazla olacağını ifade eden Canko, "Limanların açık denizlerde, insanların yaşam alanlarından uzak alanlarda projelendirilmesini devletimizden beklemekteyiz. Sadece halk değil uzman kişiler, kurum ve kuruluşlar da bu projenin bu parsele uygun olmadığı görüşündeler. Hatta anayasal haklara, uluslararası kanunlara, imar yasalarına da uygun olmadığı bilinmektedir. Devletimizin görev ve yetkilerini halkının yararına kullanmasını, kayırmacı değil halkının yanında olmasını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI: RUHSATI İPTAL ETTİK

Açıklamaya katılan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise şunları söyledi: “Burası 5 bin yıldan günümüze gelene tarihi ve turistik bir değer. Bir maden şirketi uğruna burası yok edilmek isteniyor. Halkın karşı çıktığı ve istemediği hiçbir projeyi biz de istemiyoruz. Maden limanına karşıyız ve verilen ruhsatları iptal ettik. Cennetimizin cehenneme dönmesine ve tarihin yok olmasına izin vermeyeceğiz.” (MA)

Muğla Maden Ocağı antik kent