Aydın'da dört taş ocağı yolda: 'Gözden çıkardılar, kenti talan etmek istiyorlar'

Aydın'da dört taş ocağı yolda: 'Gözden çıkardılar, kenti talan etmek istiyorlar'
Aydın'da sahası 24.99 hektar olarak belirlenerek ÇED sürecinden kaçırılan bir taş ocağına onay çıktı, üç ocak için de ÇED süreci başlatıldı. Bakanlık kararlarına tepki gösteren AYÇEP Sözcüsü Mehmet Vergili "Aydın gözden çıkarıldı" dedi.

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın'da bir taş ocağı için onay verirken, üç taş ocağı için de ÇED süreci başlattı. Tamamı ormanlık alanlarda kalan taş ocaklarında dinamit patlatma yöntemleri ile hammadde çıkarılacak. Taş ocaklarını bazıları kentin su kaynaklarına zarar vereceği belirtilirken, Artı Gerçek'e konuşan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Sözcüsü Mehmet Vergili "Aydın’ı talan etmek için uğraşıyorlar. Bir taraftan RES’ler, GES’ler ve JES’ler, diğer taraftan taş ocakları ile Aydın gözden çıkarıldı" dedi.

ONAY VERİLEN TAŞ OCAĞI BARAJ HAVZASINDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın’da açılmak istenen taş ocakları ile ilgili peş peşe kararlarını açıkladı. Karacasu’da açılmak istenen ocakla ilgili ÇED onayı veren Bakanlık, Söke, Bozdağan ve Buharkent’te açılmak istenen taş ocaklar için de ÇED süreci başlattığını duyurdu.

aydin3.jpg

Aydın'ın Karacu ilçesinin Nargedik Mahallesi sınırlarındaki yeşil alanda açılmak istenen boksit ocağı için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Projeye göre, HBD Madencilik, 24.99 hektarlık orman alanında yıllık 2 milyon tonluk boskit çıkarmayı planlıyor. Proje ömrü 20 yıl olacak.

AYDA 4, YILDA 48 PATLATMA İŞLEMİ YAPILACAK

Ocak sahasında hammaddenin çıkarılması için patlatma yöntemi kullanılacak. ÇED sahasında her yıl 184 ton patlayıcı imha edilecek. Ayda 4, yılda ise 48 patlatma işlemi yapılacak. Proje sahası Karacasu Barajı koruma alanında kalıyor. İşletme aşamasının sonunda 890 metrelik bir çukur açılmış olacak.

ŞİRKETTEN ÇED OYUNU

Proje ile ilgili dikkat çeken bir nokta ise ÇED sahasının büyüklüğü oldu. ÇED Yönetmeliği'ne göre kazı ve döküm alanı 25 hektarın üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor ancak şirket ÇED sahasını 24.99 hektar olarak belirleyerek projeyi ÇED sürecinden kaçırdı. 25 hektarın üstündeki projelerde ilgili bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın onayına sunuluyor.

aydin5.jpg

SÖKE’DE ORMANLIK ALANA KALKER OCAĞI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karakaşlar İnşaat’ın Söke ilçesinde işletmek istediği kalker ocağı ile ilgili de ÇED süreci başlattığını açıkladı. 17.29 hektarlık ÇED sahası, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzen Planında orman alanı olarak işaretlenmiş bölgede kalıyor. Patlatma işleminin kullanılacağı ocak sahasında yılda 2 milyon ton kalker çıkarılacak. ÇED sahasının 3 kilometrelik yarı çapında ise zeytin ve incir bahçeleri bulunuyor.

BOZDOĞAN'DA SU KAYNAKLARININ ÜZERİNE TAŞ OCAĞI

Bakanlık, Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki ormanlık alanda Toros Orman Ürünleri Madencilik şirketi tarafından açılmak istenen kayrak taşı ocağı ile ilgili de ÇED süreci başlattı. Proje tanıtım dosyasına göre üç hektarlık ÇED sahasında yılda 200 ton kayrak taşı çıkarılacak. İşletme sürecinde yine patlatma yöntemi kullanılacak.

Ruhsat sahasında Aydın'ın içme suyu kaynakları Kabaoluk Deresi ve Fırın Deresi, atık depolama sahasında ise Şeytan Deresi yer alıyor. ÇED sahasının yakınlarında ise incir bahçeleri bulunuyor. Çıkarılacak kayrak taşı, şömine, barbekü, park, bahçe, fırın, baca üretiminde kullanılacak. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, proje sahasının 2 ve 3 kapalı verimli devlet ormanı olması sebebiyle olumsuz görüş bildirdi.

aydin2.jpg

BUHARKENT’TE SU HAVZASINA TAŞ OCAĞI

Bakanlık son olarak Buharkent ilçesinde orman ve tarım arazilerinin üzerinde işletilmek istenen taş ocağı ile ilgili de ÇED süreci başlattığını duyurdu. Şirket 12.82 hektarlık alanda feldspat ocağı ile kırma ve eleme tesisi açmayı planlıyor. Bu ocak sahasında patlatma yöntemi kullanılacak. Ocağın kapasitesi ise yıllık 500 bin ton olacak. ÇED sahası, bölgenin su kaynağı olan Büyük Menderes Havzasının Buldan Buharkent Havzasında yer alıyor. Çalışmalar beş ayrı poligonda yapılacak ve ocakların derinliği 1130 metreye kadar inecek.

'AYDIN GÖZDEN ÇIKARILDI'

Artı Gerçek’e konuşan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Sözcüsü Vergili, "Aydın’ı yağmalamak ve talan etmek için uğraşıyorlar. Bir taraftan RES’ler, GES’ler ve JES’ler, diğer taraftan taş ocakları ile Aydın gözden çıkarıldı" dedi.

"Aydın’ın ekolojik yapısı bu projelerle birlikte daha da olumsuz etkilenecek" diyen Vergili, şu ifadeleri kullandı:

"Küresel ısınmayla kuruyan su kaynakları dinamit patlamalı ocaklarla birlikte daha da yerin altına inecek. Su kaynaklarımız yok olacak. Bu projeler barajları da derelerimizi de kirletecek, kurumasına neden olacak. Binlerce ağaç kesilecek, tarım alanları da etkileyecek. Aydın’ın doğal güzellikleri ucuz madencilik adına emperyalist ülkeler için yok ediliyor. Avrupa’nın ucuz hammadde üreticisiyiz. Yetkililere ve şirketlere; 'elinizi, ayağınızı Aydın’dan çekin' diyoruz. Aydın’ın sadece Türkiye’nin değil, dünya mirası."

Öne Çıkanlar