Azap Gölü kuruyor
Aydın'ın en önemli sulak alanlarından Azap Gölü kuruyor. En önemli nedenlerinden birinin Latmos’taki madencilik faaliyeti olduğunu söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, su takviyesi çağrısında bulundu.
İZMİR- Aydın’ın Söke ilçesindeki antik Myus kentinin yanı başında ve Latmos (Beşparmak) Dağları’nın kuzey batısında yer alan Azap Gölü’nde kuruyor. Son olarak 2007’de büyük bir kuraklığın yaşandığı gölde sular yeniden çekildi. Mart ayından bu yana yağış düşmeyen gölde, iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklı yaşanıyor. Geçmiş yıllarda yaklaşık 5-6 metreye bulan su derinliği şimdilerde 130 santimetrelere kadar düştü.
GÖL İÇİN DSİ’YE ÇAĞRI
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, gölün kurumasının önemli nedenlerden birinin Latmos (Beşparmak) Dağları’ndaki maden ocakları olduğunu vurguladı. Sürücü, "Ocaklardan yağışlarla birlikte göle akan maden toprakları gölün tabanını doldurarak sığlaştırmakta ve su hacminin azalmasına neden olmakta" dedi. Göle su takviyesi yapılması için çağrıda bulunan Sürücü, "Yaklaşık 8 aydır yağmur yağmıyor. Eğer kasım ayı da bu şekilde geçerse Azap Gölü’nün tamamının kuruması kaçınılmaz olacak. Azap Gölü’nün tamamen kurumaması için, Devlet Su İşleri gölün 500 metre yakınındaki eski Menderes yatağından göle su tahsisi yapmalı. Latmos Dağları’ndana gelen maden rüsubatı durdurulmalıdı" diye konuştu.
EKOTURİZM VURGUSU
Azap Gölü’nün ekoturizme kazandırılması gerektiğini dile getiren Sürücü, "Azap Gölü, Aydın bölgesinde geliştirilecek ekoturizm faaliyetlerinde önemli destinasyonlar arasında yer alıyor. Hazırlanacak yönetim planından sonra, koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılacak eko-turizm faaliyetleri sayesinde Yeşilköy ve Avşar köylerinde yaşayan yöre insanlarına ve Aydın turizmine önemli katkısı olacaktır" dedi.
KESİCİ DE UYARMIŞTI
Doç. Dr. Erol Kesici, geçmiş yıllarda gölde yaptığı araştırmalar sonucunda Azap Gölü’nün çok farklı etkenlerin baskısı altında olduğunu belirtmişti. Azap Gölü’nün kirliliğinde ve su seviyesinin korunmasında Büyük Menderes Nehri’nin önemli olduğunu ifade eden Kesici, havzada Büyük Menderes Nehir Yönetimi ve Araştırma Grubu oluşturulması gerektiğini belirtmişti. Kesici, Ulusal Sulak Alanların Korunması ilkelerince çevrenin ve gölün korunması gerektiğini söylemişti.
AZAP GÖLÜ
Azap Gölü, yanı başında 12 İon kentinden biri olan Myus ve çevresinde yer alan binlerce yıllık kaya mezarlarıyla, doğal ve kültürel varlık açısından oldukça zengin. Göl, nesli tehlike altındaki türlerden Saz Kedisi (Felis chaus) ve Ak Kuyruklu Kartal (Haliaeetus albicilla) gibi yırtıcılara ev sahipliği yapıyor. Sığ ve köklü su bitkilerinin yoğun olarak bulunduğu ve besince zengin bir göl olan Azap Gölü, bu nedenle yüksek biyolojik çeşitlilik barındırıyor. (AARTI GERÇEK)