Bursa Su Kolektifi: Suyumuzu satana oy yok

Bursa Su Kolektifi: Suyumuzu satana oy yok
Bursa Su Kolektifi, Dünya Su Günü'nde yaptığı açıklamada suyun ticarileştirilmesine dikkat çekti ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile su firmaları arasındaki ilişkinin araştırılmasını istedi. Eylemde 'Suyumuzu satana oy moy yok' sloganları atıldı.

Ezgi BULUT


BURSA - Bursa Su Kolektifi, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis belediye önünde açıklama yapılmasına izin vermedi. Yaşanan tartışmanın açıklamanın belediye dışındaki kaldırımda yapılmasına karar verildi. Kolektif üyeleri, 'suyumuzu satana oy moy yok' sloganı attı.

'TÜRKİYE SUYU EN VAHŞİ KİRLETEN ÜLKELER ARASINDA'

Kolektif adına açıklamayı okuyan Şafak Erdem, dünyadaki
dünya su kaynaklarının büyük bir kısmının tuzlu su olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Biz insanların kullandığı dere, göl ve yeraltı suyu, dünyadaki tüm su varlığının yüzde 1’inden daha azına karşılık gelmektedir. İnsanlık endüstri devriminden bu yana suya ihanet etti. Kapitalizmin boyunduruğunda dereleri, göl ve denizleri bencilce kirletti. Temiz kalanı barajlara, kanallara, şişelere hapsederek suyun yaşamı yaratan niteliğini bozdu. Sonradan sanayileşen Türkiye, suyu en vahşi kirleten ülkeler arasına girdi."

NİLÜFER ÇAYI'NDAKİ KİRLİLİK

Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğe dikkat çeken Erdem, “Geçmişte birçok Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ‘Nilüfer Çayı temiz akacak’ sözü verdi ama tutmadı. Oysa içinden nehir geçen dünyadaki birçok kent için o nehir kentin gururudur. Kentin en önemli turistik yerleri bu nehirlerin çevresinde oluşur. Bursa'da ise insanlar, Nilüfer Çayının koku ve pisliğinden kaçar, yakınında olmak istemez" ifadelerini kullandı.

'MARMARA DENİZİ YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR'

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa da değinen Erdem, şöyle devam etti:

"Su üstünde görülen müsilaj temizlendi ama denizaltında bitmedi. Marmara Denizi hâlâ yaşam mücadelesi veriyor. Bursa Büyükşehir Belediyesinin yıllar önce başlattığı yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını ayırma projesi hâlâ bitirilemediği için yağmur yağdığında kanalizasyon arıtma sistemi felç oluyor Yeni seçilecek belediye başkanı, Bursa’nın tüm yerleşimlerinde yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını ayırmalı, sanayi ve kanalizasyon arıtmalarını gerektiği gibi çalıştırarak denetim, cezalandırma ve ifşaları yerine getirmelidir."

'BELEDİYENİN SU FABRİKASI İŞLETMESİNİ RET EDİYORUZ'

Bursa halkının yıllardır en pahalı suyu kullandığını vurgulayan
Erdem, belediyenin geçen sene suya yüzde 94 zam yaptığını hatırlattı.

Erdem, "Bursa Büyükşehir Belediyesi suya fahiş zam yapmakla kalmadı, suyu daha da ticarileştiren ambalajlı su fabrikasını devreye aldı. Görevi tüm yurttaşlara temiz, içilebilir su sağlamak olan belediyenin su şişeleme fabrikası işletmesini ret ediyoruz. Bununla birlikte Bursa'da kurulu su fabrikalarının Milli Parklar Kanunu'na aykırı olarak Uludağ'ın zirvesinden aldıkları suyu pazarlamalarına izin verilmektedir. Ayrıca bu şirketler büyükşehir belediyesine devede kulak bir ödeme yaparak bu uygunsuz ticareti yasallaştırmaktadır" diye konuştu.

'SU FİRMALARI İLE KURUMLAR ARASINDAKİ SU TİCARETİ İNCELENSİN'

Su firmaları, Devlet Su İşleri (DSİ), Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) arasındaki ambalajlı su ticareti ilişkisinin incelenmesi gerektiğini söyleyen Erdem, şöyle devam etti:

“Erikli Su'yun Kestel ilçesi Derekızık Mahallesi'nde kendi tapulu arazisinden çıkan kaynak su için ticari faaliyette bulunmasına rağmen kira bedeli ödemediği doğru mudur? Kaç su firması kendi arazimizden çıkan kaynak su diyerek bedel ödememektedir? Kaptaj tesisleri için yeterli denetim yapılmakta mıdır? Yeraltı suları kamu yararına ait sulardır. Halkın üzerinden su şirketleri zengin edilemez."

'SU ÇESMEDEN İÇİLMELİ'

Su şirketlerinin TIR'larla suyu Türkiye'nin geneline taşırken iklim krizini tetiklediğini dile getiren Erdem, suyu kirletenlerle ve ticarileştirenlerle mücadeleye devam edeceklerini şöyle dile getirdi:

"Bu nedenle ambalajlı su tüketiminden ve teşvikinden kaçınılmalı, su çeşmeden içilmelidir. Büyükşehir Belediyesinin 'Bursa'da su çeşmeden içilir' reklamları ambalajlı su fabrikası devreye alınmasıyla kaldırıldı. Yeni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanının Bursalıların suyunu ucuzlatarak suyu klorsuz, kireçsiz, daha leziz ve içilebilir duruma getirecek filitrasyon ve ozonlama sistemiyle lezzetli duruma getirmesi durumunda halkın büyük desteğini alacağı açıktır. Biz Bursa Su Kolektifi olarak suyu kirletenleri ve ticarileştirenleri ifşa etmeye onlarla mücadele etmeyi bundan sonra da sürdüreceğiz." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar