Çalışmaların durdurulduğu açıklanmıştı: Fatsa'daki siyanürlü altın madeninde üretim devam ediyor
Fatsa'da ekoloji örgütleri altın madeninin tamamen kapatıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Madende çalışmaların devam ettiğini söyleyen ekolojistler, kararın sadece ek çalışma süresine dair alındığını belirtti.
Artı Gerçek - Ordu Valiliği kararıyla çalışmaların durdurulduğu açıklandığı Fatsa ilçesinde bir siyanürlü altın madeni, karara rağmen çalışmalarına devam ediyor. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu ve Sayaca Çevre Platformu temsilcileri, Valilik kararı sonrasında bölgeye giderek gözlemlerde bulundu. Temsilciler 'kapatma' kararının uygulanıp uygulanmadığını yerinde görmek için maden sahasına giderek değerlendirme yaptı.
'KARAR YANLIŞ YORUMLANDI'
Konuya dair konuşan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mahkeme kararı gereği Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin “ikinci bir emre kadar” kapatıldığı konusundaki yazısının yanlış yorumlandığını söyledi.
Madenin çalışma süresi için bir dava açıldığını belirten Gönül, "Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlıkta bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Bu karar çok önemli ancak yeterli değil. Çünkü kesin kapatma değil. 'İkinci bir emre kadar' diyor. Yani şirket yeniden başvurur, izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasını sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz. Buraya sürekli gelerek baskımızı yapmalıyız. Kamuoyu oluşturmalıyız” dedi.
'KARAR YETERLİ DEĞİL'
ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da alınan kararın "Artık maden işletmesi çalışamaz” anlamına gelmediğini vurguladı. Gördükleri kadarıyla çalışmaların devam ettiğini aktaran Özbucak, "Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi zayıflatmamak zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusuna olumlu yanıt verebilir. Mücadelemizde kesinti olmamalı ki, Bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin. Durdurma kararı önemli ancak yeterli değil. Birlik ve dayanışma içinde kesin kapatmayı sağlayana kadar mücadelemizi devam ettirmek zorundayız" diye belirtti.
'10 YILDIR MÜCADELE EDİYORUM'
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar da “Benim arazim ve evim maden sahasına en yakın olan. 10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenler de zarar gördü. Maden için ilk kazmayı vurdukları günden bugüne mücadele ediyorum. Bu maden ve çalışmasına izin verenler bizlere ve vatana zarar veriyorlar. Burada bizler yaşıyoruz. Dava açtık, kazandık. Çalışması durduruldu ancak görüyoruz ki, hala çalışıyor” ifadelerinde bulundu.
Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp ise, şunları söyledi: “Temiz hava, temiz su, temiz toprak istiyoruz. Çocuklarımız için mücadele veriyoruz. Hatta mülki idarenin çocukları için de. Onların çocukları da buradan zehirleniyorlar.” (MA)
Fatsa'daki siyanürlü altın madeniyle ilgili önemli gelişme: Faaliyeti durduruldu
Fatsa'da da felaket kapıda: Siyanürlü altın madeni çalışma süresi dolmasına rağmen işletiliyor