Cengiz Holding’in ÇED ‘hilesine’ dava

Cengiz Holding’in ÇED ‘hilesine’ dava
Meslek örgütleri, Cengiz Holding’in Cennet Koyu’nda yapacağı turizm tesislerinin ÇED süreçlerinde hukuksuzluk yapıldığı gerekçesiyle dava açacak. Projeye dört günde ruhsat veren Bodrum Belediyesi’ne idarenin hukuktan yana olması çağrısı yapıldı.

Osman ÇAKLI


İSTANBUL - Koruma altındaki Cennet Koyu’nda 678 bin metrekarelik alanda Cengiz Holding’in yapacağı otel, villa ve marina projesine verilen ‘ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir’ kararının iptali için TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu (İKK) önümüzdeki günlerde idare mahkemesine dava açacak.

Muğla Çevre Mühendisleri Odası Temsilciliği ile TMMOB Bodrum İKK’ye göre proje, ‘ÇED olumlu’ kararı almadan faaliyete başlamamalı. Artı Gerçek’e konuşan meslek örgütü temsilcileri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a da sitem ederek idarenin hukuktan yana olması gerektiğini söyledi.

‘TEKNİK OLARAK BİR TANE ÇED OLMALIYDI’

Muğla Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ahmet Acar, ÇED sürecinde yapılan usulsüzlükleri ve proje dosyasında bilime ‘aykırı’ ifadelerle ilgili değerlendirmede bulundu. Acar, proje dosyasında tesisin 58 odadan oluştuğu ve en küçük odanın 482 metrekare, en büyük odanın bin 463 metrekare olduğunu söyleyerek, bunun bilime aykırı olduğunu savundu:

“Mühendislik hesaplamalarını göz önüne alırsak 1400 küsür metrekare alanda 2 kişinin yaşaması akla, bilime uygun değildir. Gelişi güzel bir ÇED verilmiş. Oysa ÇED, bilimsel temelleri olan bir süreçtir. Vahşi bir yapılaşma olmadan planlı bir şekilde, bilimsel yöntemlere uygun şekilde yatırımlar yapılabilir. Kıyı bandının ÇED süreci başlatıldı. Projenin birden fazla parçalara bölünmesi kümülatif etkileri ortadan kaldırmıştır. Hem kıyıda bir tesis planı var hem de karada başka tesisler var. Üstelik yapılması planlanan yer tam olarak ikinci derece Doğal Sit Alanı’nda yer alıyor. Kıyı tesislerinin de diğer projelerle değerlendirilmesi ÇED sürecinin bilimselliği açısından önemlidir.”

‘BİRKAÇ GÜN İÇİNDE DAVA AÇACAĞIZ’

TMMOB Bodrum İKK adına görüştüğümüz Mustafa Erdoğan da ÇED sürecinde usulsüzlük olduğunu söyledi. Benzer eleştirileri getiren Erdoğan’a birkaç gün içerisinde ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açacaklarını ekleyerek, Bodrum Belediyesi’nin projeye ruhsat vermesini de sorunlu bir yaklaşım olarak değerlendirdi. Erdoğan, TMMOB mevzuatı gereği hem de TMMOB ile Bodrum Belediyesi arasında 4 Temmuz 2019 tarihinde yapılmış olan protokol gereğince TMMOB Mimarlar Odası tarafından mesleki denetim uygulamasına tabii tutulmadığını da hatırlattı.

KÖYLÜYE ALTI AYDA CENGİZ’E DÖRT GÜNDE

Erdoğan, ayrıca belediye yetkililerinden öğrendiği bilgiyi de aktardı:

“Gökburun’da Cengiz’e mal edilen 306/1 parsele Bodrum Belediyesi tarafından personele mobing uygulanarak ruhsat verilmiş. Köylü Mehmet efendinin tek evlik ruhsatı 6 ayda çıkmazken Cengiz Holding’e 4 günde ruhsat verilmiştir. 6 Aralık’ta ÇED gerekli değildir kararını alan Cengiz İnşaat 12 Aralık’ta inşaat ruhsatını almıştır. Birinci derece Arkeolojik Sit Alanı’nda iş makineleri geziyor.”

Bölge Arkeolojik Sit alanından yer alıyor

BODRUM SAKİNİ DEĞİL SAHİBİYİZ

Projenin planlandığı parsellerden birinde Osmanlı döneminden kalan Bodrumluların daha önce hak iddia ederek dava açtığını hatırlatan Erdoğan, malik sıfatı bulunmayan şirketin ÇED raporları hazırlayıp, imar uygulama dosyalarıyla plan değişikliği tekliflerini yaptığını söyledi. “Kamu idareleri tarafından da bu şirket hala ısrarla malik olarak kabul edilmekte ve yargı kararlarına aykırı işlemler tesis edilmektedir.”
Erdoğan, ne olursa olsun doğadan ve bilimden yana olacaklarını bunun için de hukuken mücadele edeceklerini herkesin bilmesini istedi.

Öne Çıkanlar