Çeşme projesiyle ilgili odalardan bakanlığa çağrı: 'Yargı kararlarına uyun, projeden vazgeçin'

Çeşme projesiyle ilgili odalardan bakanlığa çağrı: 'Yargı kararlarına uyun, projeden vazgeçin'
Çeşme projesinin önünü açan kararın Danıştay tarafından bozulmasının ardından İzmir'deki meslek odaları ve STK'ler ortak açıklama yaptı: Çeşme Yarımadası'nın son kalan kamu alanlarına turizm bahanesiyle el atmaktan vazgeçin. Yargı kararına uyun.

İZMİR - Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun geçen günlerde aldığı kararla Çeşme Turizm Bölgesi Projesi iptal edildi. İzmir Barosu, Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Derneği (EGEÇEP), Çeşme Çevre Platformu (ÇEŞÇEP), İzmir Yaşam Alanları oluşumu ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamayı okuyan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Çeşme Projesi ile birlikte kamusal alanların ve denizlerin imtiyazlarının bir kesime açılmak istendiğini belirterek, "Bu devasa kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedel kamu harcamaları için kullanılamayacak; sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil, yatırımcının hizmetine sunulacaktı. Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanları nadir bir ekosistemi barındırmaktadır. Doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere haizdir. Ancak alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar yapılacaktı" dedi.

'PROJE KESİN OLARAK İPTAL EDİLDİ'

Çeşme Projesinin önünü açan Danıştay 6'ncı Dairesi’nin kararının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildiğini hatırlatan Yılmaz, "İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince 6.Danıştay Dairesinin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararına karşı direnme hakkı bulunmamaktadır. Danıştay 6'ncı Dairesi, bozma kararı doğrultusunda karar vermek zorundadır. Bu nedenle, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının kesin olarak iptal edilmiş olduğunu kamuoyuna müjdelemek isteriz.” İfadelerini kullandı.

'BU SEFER KAMUNUN MENFAATİNE HAREKET EDİN'

Bakanlığı çağrıda bulunan Yılmaz şunları söyledi:

"Kamuya ait devasa alanları kamunun elinden alıp imtiyazlı bir azınlığın kullanımına terk edecek bu işlemin iptal edilmiş olması ile kamusal sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ve tüm İzmirlilere armağan olsun. Çeşme yarımadasının potansiyeli şu anda bile mevcut turizm ve ikinci konut yükünü karşılayamayacak ölçüde tükenmiş durumdadır. Son kalan kamuya ait orman alanları ve nitelikli alanları turizm yapılaşmalarına açmak kamu menfaatine uygun olmadığı gibi yarımadayı yaşanılamaz kılacaktır. Buradan bakanlığa ve idareye seslenmek isteriz: Çeşme Yarımadası'nın son kalan kamu alanlarına turizm bahanesiyle el atmaktan vazgeçin. Yargının yarımadaya müdahaleyi engelleyen kararlarına uyun. Hiç değilse bu sefer imtiyazlı azınlığın değil kamunun menfaatine hareket edin."

NE OLMUŞTU?

Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi 12 Şubat 2020'de Resmi Gazete’de yayımlandı. Odalar ve sivil toplum kuruluşları konuyu yargıya taşıdı. Danıştay 6’ncı Dairesi, bilirkişi kararlarına rağmen davayı reddetti. Bunun üzerine TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve İzmirliler Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na başvurdu. Kurul, Danıştay 6’ncı Dairesi'nin kararını bozdu.

Kararda, alanda, 1., 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanları, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı İçme-Kullanma Suyu Havzası, kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları, Akdeniz foku yaşam alanları ve çeşitli ekosistemlerin bulunduğu vurgulandı. Gerekçe raporunun Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve İlanına İlişkin Yönetmeliğin 4. maddesindeki düzenlemelere uygun olmadığı dile getirildi. Karar, hukuka uygun bulunmayarak reddedildi.

Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliği kararı da mahkemeden dönmüştü. İzmir 2. İdare Mahkemesi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çeşme bölgesine dair aldığı SİT kararını iptal etmişti.

Öne Çıkanlar