Deprem bölgesindeki zeytinlikler imara açılıyor
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün gece yapılan değişiklikle deprem alanlarındaki zeytinliklerin de yapılaşmaya açılmasının önü açıldı.
Artı Gerçek - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün yapılan torba yasa görüşmelerinde AKP milletvekilleri Orhan Yeğin ve Yaşar Kırkpınar, deprem bölgesindeki zeytinliklerin de imara açılmasını düzenleyen değişiklik teklifi sundu.
AKP’li Yeğin ve Kırkpınar, 5 Nisan’da yayınlanan Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde değişiklik yapılmasını öngören teklifte, yapılaşmaya açılabilecek alanlar arasına zeytinliklerin de eklenmesini istedi. Söz konusu teklif, AKP-MHP milletvekillerinin oylarıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.
15 İLİ KAPSIYOR
Teklifin gerekçesinde, deprem bölgesinde iskan alanları içerisinde yer alan taşınmazlar için, “Bu iskan alanları içerisinde yer alan taşınmazların işgalci olarak vatandaşlar tarafından kullanıldığı, zeytinliğe dönüştürüldüğü, bu alanlara meyve ve çeşitli ağaçların dikildiği, müştemilatların yapıldığı tespit edilmiş olup, söz konusu alanların tahliye edilmesinde de güçlükleler karşılanmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Komisyonda konu üzerine konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, uygulamanın depremden etkilenen 15 ili kapsayacağını söyledi.
‘ORMANLIK ALANLAR İMARA AÇILIYOR’
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlulları, “Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün gece yarısı görüşülen torba yasa teklifine yeni bir madde eklendi. Bu madde önümüzdeki süreçte sorun yaratacak bir madde. Bu madde ile mera alanları, araziler ve ormanlık alanlar imara açılmak isteniyor. Özellikle bir kentin yaşamı için önemli olan yerler imara açılıyor” dedi.
‘HALKIN ARAZİLERİ KAMULAŞTIRILDI’
Hatimoğulları, kamulaştırılmak istenen deprem bölgelerinde henüz zemin etütlerinin dahi yapılmadığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Bu kadar hızlı kamulaştırma çabası iyi niyetli bir gelişme değildir” dedi. Hatimoğulları, “Düşünün 500-600 yılın en büyük felaketi yaşanmış, kentler yerle bir edilmiş. Böylesine büyük bir yıkım söz konusu iken kentlerin ormanlık alanları imara açılıyor. Özellikle Hatay özelinde değerlendirdiğimizde; demografik yapının değişimi ile Hatay halkının, Antakya halkının ve burada yaşayan Arap Alevilerin çok büyük kaygısı var. Bu kaygı depremin yaşandığı ilk anda mevcuttu ve hala devam ediyor. Hatay’da şimdiye kadar hiçbir kamusal hizmet yerine getirilmediği gibi, bir de buraları hızlı bir şekilde kamulaştırmak istiyorlar. Daha önce de kamulaştırmalar olmuştu. Antakya’ya bağlı Gülderen mahallesinde halk ile yaptığımız toplantıda, halkın aktarımına göre orada halkın arazileri kamulaştırılmış. Yurttaşların ev ve arazilerine yakın yerlere hastane yapılacağı söylenip, oradaki insanların evlerine ve bahçelerine el konulmuş. Yine Dikmece köyünde yaptığımız halk toplantılarında oralarda hiçbir ölçüm yapılmadan Dikmece Köyü’nün acilen kamulaştırılacağı söyleniyordu. Dikmece Köyü’nde yüzyıllardır yaşayan zeytinlikler var. Oraları yok etmek istiyorlar.”
Hatimoğulları halkın bu kamulaştırmalara ciddi tepki gösterdiğini, Yeşil Sol Parti olarak kendilerinin de halk ile birlikte kamulaştırmalara karşı mücadele edeceklerini aktardı. (MA)
İzmir, Sivas, Van, Dersim ve Elazığ'da deprem
Bakan Tunç: Deprem soruşturmalarında 351 kişi tutuklandı
Malatya'da depremden sonra esnafa verilen konteynerlerin anahtarları kayıp
Depremzede hak sahipleri hibe ve krediden nasıl faydalanabilecek, koşullar ne?