Malatya'da depremden sonra esnafa verilen konteynerlerin anahtarları kayıp
Malatya'da esnafa bir ay önce verilen 150 konteynerin anahtarı kayıp. Esnaflar, "Esnaf Odası'na sorduk anahtar onlarda yok, valiliğe soruyorlar orada yok. O zaman anahtar nerede?" diye soruyor.
Yusuf DURDU
MALATYA - Malatya'da 6 Şubat depremlerinde işyerleri yıkılan esnafa bir ay önce Çatyol mevkiinde verilen 150 konteynerin anahtarı kayıp. Konteynerlerin olduğu bölgeye elektrik de yeni çekiliyor.
Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da yaklaşık 17 bin işyeri yıkıldı, ağır veya orta hasar aldı. Valilik tarafından şu ana kadar esnafa 3 binin üzerinde konteyner dağıtıldı. Battalgazi ilçesine bağlı Çatyol mevkiinde de 150 esnafa konteyner işyeri verildi.
Yıkılan ya da ağır hasarlı olan işyerinden konteynerlere taşımak isteyen esnaf ise yaklaşık bir aydır bekliyor çünkü konteynerlerin anahtarları kayıp. Kapıları açık olan bazı işyerlerine ise esnaf tarafından asma kilit takıldı.
ATTARLAR ODASI BAŞKANI CAVLAK: ANAHTARLAR NEREDE?
Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, deprem sonrası Malatya esnafının yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Cavlak, “Esnaf ortada kaldı. Kiralar dört-beş katına çıktı. Elbette kiralık yer bulmak da zor. Valiliğimiz bünyesinde geçici işyeri komisyonu oluşturuldu. Kentin çeşitli noktalarında geçici işyerleri oluşturuldu. Çatyol’daki konteynerlerin anahtarları ortada yok. Esnaf Odası'na sorduk anahtar onlarda yok, valiliğe soruyorlar orada yok. O zaman anahtar nerede? Organizasyonu yürüten sorumlular var ama anahtarlar ortada yok. Bu işi yapmak zor değil. Belki de anahtarlar birbirine karıştırıldı. Herkes bekliyor” dedi.
'ELEKTRİK BİLE YENİ ÇEKİLİYOR'
Çatyol'daki geçici işyerlerinde altyapı sıkıntısı da yaşandığını anlatan Cavlak, “Elektrik bile yeni çekiliyor. Ortak kullanım tuvalet bile konulmayan yerler var. 'Esnaf gitmiyor' diye eleştiri var. Esnaf nasıl gitsin? Elektrik yok, anahtarı teslim etmemişsin, altyapı yok. Elektrik olmadan nasıl hizmet verecekler? Hızlı bir şekilde bunlar yapılmalı" diye konuştu.
ESNAF TANRIVERDİ: MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN
Depremlerde işyeri yıkılan matbaacı Mustafa Tanrıverdi, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:
“Anahtar bizim için en büyük problem. Eşyalarımız dışarıda, kapıyı kırıp girmek etik değil. Bir an evvel anahtarlarımızın verilmesini talep ediyoruz. Kuralar çekileli bir aydan fazla oldu. Tek ricamız anahtarların verilmesi yoksa bize bir yol gösterilsin. Zaten zor dönemden geçiyoruz, işyeri noktasında sıkıntı var. Mağdur durumdayız ve bu mağduriyetin giderilmesini rica ediyoruz.”
Malatya'da yıkım sırasında enkaz altında kalan yavru kedileri itfaiye kurtardı
Malatya'da bir kişi, ağır hasar gören binayı taş atarak yıktı
Malatya'da depremin ardından kaçak yapılaşma arttı: 'Denetim yok, projesiz yapılar çoğalıyor'