Ege'nin akciğerlerine mermer ocağı projesi: 'Akbük Ormanları yok olursa Didim de yok olur'

Ege'nin akciğerlerine mermer ocağı projesi: 'Akbük Ormanları yok olursa Didim de yok olur'
Aydın’ın Didim ilçesinde zeytinlikler ve ormanlık alanda açılmak istenen mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Didim Derneği Başkanı Şehir Plancısı Filiz Çelik Hekimoğlu, “Akbük Ormanları'nı yok ettiğinizde Didim’i de yok etmiş sayılırsınız" dedi.

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, GZ Madencilik tarafından Aydın’ın Didim ilçesinde açmak istediği mermer ocağı ile ilgili geçtiğimiz günlerde çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlattığını duyurdu. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket, Akyeniköy Mahallesi sınırlarındaki 23.90 hektarlık alanda mermer ocağı ve kırma-eleme tesisi açmayı planlıyor. Projeye 22 milyon TL bütçe ayıran şirket yılda 30 bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyor. Projenin ömrünün 129 yıl olacağı belirtiliyor.

KONUTLARA, OKULLARA VE HASTANEYE YAKIN

Proje alanı konutlara 1.2 kilometre, Cemal Ergenekon Ortaokuluna 2.5 kilometre, Didim Hastanesi Semt Polikliniğine ise 3 kilometre mesafede. Ayrıca ocak sahası Armutçuk Tepesi Sarnıcı Koruma Alanı’na da 25 kilometre uzaklıkta.

ORMAN VE ZEYTİNLİKLER RİSK ALTINDA

Aydın-Muğla-Denizli 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında orman alanı olarak işaretlenen bölgedeki ocak sahasının etrafından maki, kızılçam ve zeytinlikler de yer alıyor.

DİDİM BELEDİYESİ KARŞI ÇIKTI

ÇED sahasında tescilli iki zeytinlik yer almasına rağmen Aydın İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü proje için olumlu görüş bildirdi. Didim Belediyesi ise projede olumsuz görüş sundu. Belediye, mermer ocağının başta zeytinlikler olmak üzere ormanlık alana, havaya ve yaban hayvanlarına zarar vereceğini vurguladı. Tarım ve turizmin de mermer ocağından olumsuz etkileneceği dile getirildi.

'DİDİM'İN TEMİZ HAVASI TESCİLLİ'

Proje için 25 Nisan perşembe günü saat 14.00’te Akyeniköy Mahallesi’ndeki Habilin Yeri Belediye Park Kahvesi’nde halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Didim Derneği de mermer ocağına karşı mücadele başlattı. Artı Gerçek’e konuşan Didim Derneği Başkanı Şehir Plancısı Filiz Çelik Hekimoğlu “Didim’in dünyaca ünlü olma nedenlerinden bir tanesi insan sağlığına iyi gelen iklimi. Herkes KOAH, astım hastalarının Didim’e geldikten sonra sağlığına kavuştuğunu dile getiriyor. Bu üniversite araştırmaları ile de tescil edilmiş. Didim’in havasını böyle yapan da devlet ormanlarımız. İngilizlerin burayı tercih etme sebeplerinden bir tanesi de bu. Havası da denizi de güzeldir. Ayrıca mermer ocağının açılmak istendiği orman alanının zaten mevzuat gereği korunması gerekiyor. Üstüne Didim bir turizm kentidir. Didim’de başta kuş gözlem rotaları olmak bir çok değerli flora ve fauna var. ÇED raporunda sürekli bir taahhüt verilmiş ama bunlar tatmin edici değil. Taahhüt varsa notere gidip imza atsınlar. ÇED bu demek değil. İki kilometrelik bir alan belirlemişler bu alanda olumsuz etkilenecek bir şey olmadığını söylüyorlar. Öyle olmadığını biliyoruz. Olumsuz etkilenecek çok fazla şey var" dedi.

'AKBÜK ORMANLARI BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ'

Ormanlık yok olursa Didim’in de yok edilmiş olacağını dile getiren Hekimoğlu, “Halkın katılımı toplantısı ilgili tutumumuzu değerlendiriyoruz, yaptırmama gibi bir karar da çıkabilir. Ancak katılırsak da itirazlarımızı halkın katılımı toplantısında dile getirmeyi planlıyoruz. Umarız bakanlık da itirazlarımızı dikkate alır. Yaptırılmayan halkın katılımı toplantıları ile ilgili projelerde bakanlık 'biz bu ÇED’den vazgeçtik' demiyor. Dolayısıyla bakanlığın bizim endişelerimizi dinlemesini istiyoruz. Sonraki süreçte yerel yönetimlerle birlikte hareket etme planımız olacak çünkü Akbük Ormanları bizim için cidden çok değerli. Bu ormanlık alanı yok ettiğinizde Didim’i de yok etmiş sayılırsınız. Her yer çorak bölgelere dönecek. Bir karar verilmesi lazım. Didim bir turizm kenti mi olacak, bir sanayi kenti mi? Kaos getirmenin bir anlamı yok. Devlet bunu ciddiye almak zorunda. Yatırım adı altında gelen projeleri Didim halkı inceliyor. Projelerin doğayla bütünleşmesini istiyoruz. Yatırımcıların buna hassasiyetle yaklaşmasını istiyoruz. Aksi takdirde Didim’in misafirleri olarak ev sahibine çok fazla zarar verilmesine de izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar