Eskişehir, Alpagut-Atalan için Cengiz Holding'e direniyor

Eskişehir, Alpagut-Atalan için Cengiz Holding'e direniyor
Cengiz Holding'in siyanürlü altın ve gümüş madeni projesinin iptali için Alpagaut-Atalan'da Madene Hayır Platformu binlerce imza topladı. İmzaları Çevre Müdürlüğü'ne teslim eden Eskişehirliler, "Şirketin değil doğanın ve toplumun yanında durun" dedi.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından Eskişehir'in Tepebaşı ilçesine bağlı Atalan Mahallesi ve Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut Mahallesinde hayata geçirilmek istenen siyanürlü altın ve gümüş madenine karşı mücadele sürüyor.

Alpagaut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, projeye karşı topladığı 4 binden fazla imzayı Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti. CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, İbrahim Arslan da çevrecilere destek verdi.

'PROJE ESKİŞEHİR'İ BÜYÜK YIKIMA UĞRATACAK'

Platform adına konuşan Ebru Oktay, şunları söyledi:

"Daha önce Türkiye'nin çeşitli yerlerinde açılan madenlerde gördüğümüz gibi siyanürlü yığın liç yöntemi uygulanacak bu altın madeninde de İç Anadolu'nun Çukurova'sı olarak anılan, dört mevsim narenciye dahil çok çeşitli sebze ve meyvenin yetiştiği bu bölgeyi çevresel olarak büyük yıkıma uğratacak. Ağaçlarımızın kesilmesinden tutun da tarım arazilerinin yok olmasına, doğal-yaban hayatın yitimine, su kaynaklarının kurumasına, binaların hasar görmesine ve sonuçta sağlığımızın bozulmasına kadar acımasız, yıkıcı bir sona gidilecektir. Ülkemizde daha önce yapılmış olan maden çalışmalarının hem yapıldıkları bölgeler hem de çalışanları açısından yarattığı sonuçlar ortadadır."

'ÇEVRE MÜDÜRÜ, ÇED TOPLANTISINA HALKIN KATILIMINI ENGELLEDİ'

Alpagut-Atalan Madene Hayır Platformu olarak siyanürlü altın ve gümüş madeni projesine karşı mücadeleyi sürdürdüklerini vurgulayan Oktay, "Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, katılımcılara ve Alpagut halkına karşı sarf ettiği sözler ve aldığı kararlarla ÇED toplantısı sürecini engelledi. Toplantı bitiminde vatandaşlar ve avukatların hazırladığı usul ve esasa ilişkin itiraz dilekçelerini de almadan usule aykırı bir şekilde toplantıyı sonlandırdı ve halkın bilgilendirilme toplantısına halkın katılımı engellenmiş oldu. Platform bileşenleri olarak kendisiyle ilgili bir suç duyurusunda da bulunduk" diye konuştu.

'ŞİRKETİN DEĞİL, DOĞANIN VE TOPLUMUN YANINDA DURUN'

Daha önce topladıkları 8 binden fazla imzayı Eskişehir Valiliğine teslim ettiklerini hatırlatan Oktay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün burada 4 binin üzerinde ÇED başvurusu sonlandırma talepli bireysel itiraz dilekçelerimizi, 'madeni istemiyoruz' diyerek Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz. Bizler, bu topraklarda rant uğruna yaratılan yıkımın mağdurları olarak; yaşamımızı, ormanlarımızı suyumuzu, havamızı, doğal hayatı şirketlerin dizginsiz kâr hırsına teslim etmeyeceğiz. Platform olarak bu projeye karşıyız, tüm halkımızı bu projeye karşı çıkmaya ve bu süreçte dayanışmaya çağırıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü de bir kamu kuruluşu olarak bölge halkının taleplerini dikkate almaya; şirketin değil, doğanın ve toplumun yanında olmaya çağırıyoruz. Kentimiz, yaşam alanlarımız holdinglerin babasının malı değildir. Mücadeleye devam edeceğiz. Siyanürlü altın madenini durduracağız."

Öne Çıkanlar