Alpagut ve Atalan’da maden projesine tepki: 'Felakete zemin hazırlıyorlar'
Özge ZAİM
Eskişehir - Eskişehir - Odunpazarı Kent Konseyi tarafından, “Atalan - Alpagut yok olmasın. Siyanürlü madene geçit yok” konulu basın açıklaması gerçekleştirildi. Hamamyolu Anıt ağaç önünde gerçekleşen basın açıklamasına çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.
'DİRİ FAY HATTI GEÇİYOR'
Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, şehrin en verimli topraklara sahip bölgeleri içerisinde yer alan Alpagut ve Atalan'da, Cengiz Holding’e bağlı bir kuruluş tarafından açılması planlanan altın-gümüş maden ocağı ve siyanürlü altın arama faaliyetlerine karşı çıkan seslerini yükseltmek için toplandıklarını söyledi.
Kumru, “Bu topraklar, sadece zengin doğal kaynakları ile değil, aynı zamanda verimli tarım arazileri ve tarım kültürü ile de ön plandadır. Bu nedenle, madencilik faaliyetleri, hem çevre hem de bölge halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Aynı zamanda planlanan Patlamalı Açık Ocak işletmeciliğinin olduğu bölgeden diri fay hattı geçtiği bilinmektedir. İliç’teki facianın acısı henüz dinmemişken böyle bir projeyi gündeme getirmek, felakete zemin hazırlamaktır” dedi.
'BİRLİK OLMANIN ÖNEMİMİ ORTAYA KOYDU'
Geçmişte Kaymaz ve Alpu bölgelerinde, benzer çevre tehditlerine karşı verilen mücadele, bu konudaki kararlılığı ve çevreye olan duyarlılığı gösterdiğini dile getiren Kumru, sözlerine şöyle devam etti:
“Kaymaz’da, doğal yaşamı koruma ve tarımsal üretimi sürdürülebilir kılma adına gösterdiğimiz çaba, bu yeni süreçte de bizlere ilham vermektedir. Alpu’da ise, halkın sağlığı ve çevrenin korunması adına yürüttüğümüz etkin mücadele, bu tür tehditlere karşı birlik olmanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yetkililer Alpu’da, Kaymaz’da yapamadığını belirli aralıklarla farklı bölgelerde yapmaya çalışmaktadır. Alpagut ve Atalan bölgemiz, sadece bölge halkının gıda ihtiyacını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda şehrimizin ve ülke tarımının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Ülkemizin en kaliteli zeytinlerinin yetiştiği, domates ve yeşil sebze yetiştiriciliğinde üst seviyede olan, Eskişehir’imizin en özel ve verimli topraklarının bulunduğu bu bölgede yapılacak siyanürlü altın madenciliği, toprağımızı, suyumuzu ve havamızı kirletecek; geleceğimizi tehdit edecektir. Sakarya nehri gibi geçtiği her bölgeye zenginlik katan bir nehrin yataklarını zehirleyecek ve yer altı sularını kirletecektir.
'ÇEVREDEKİ TÜM VERİMLİ ALANLARI ETKİLEYECEK'
Üstelik bu kirlilik sadece Mihalgazi ve Atalan bölgesiyle kalmayacak, çevredeki tüm verimli alanları etkileyecektir. Bu nedenle, bu toprakların yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin madenlerle değil, merkezi hükümetin eğitimde, sağlıkta, milli savunmada, ekonomide, hayvan haklarında bilime uygun, akılcı planlamalar ve politikalarıyla çok daha yaşanılabilir bir ülke olacağını düşünüyoruz. Odunpazarı Kent Konseyi olarak, halkımızın sağlığını ve doğal varlıklarımızı koruma konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Tüm çevre dostu ve duyarlı vatandaşlarımızı, bu mücadelede bize destek olmaya çağırıyoruz. Birlikte, sağlıklı bir çevre ve sürdürülebilir bir gelecek için sesimizi yükselteceğiz. Unutmayalım ki, doğa bizim en değerli hazinemizdir. Onu korumak, hepimizin ortak sorumluluğudur.” (HABER MERKEZİ)
Bursa'da krom madeni fabrikası protesto edildi: Tesis ÇED raporundan muaf tutulmuş
Akçakoca'da maden arama iznine tepki: 'Türkiye'nin tüm coğrafyasını İliç'e döndürme yolculuğu var'
Tokat'ta maden protestosu: 'Yaylalarımız, ovalarımız sahipsiz değil'
Hasandin Yaylası madencilik tehdidi ile karşı karşıya: 'Direneceğiz, Hasandin'i vermeyeceğiz'
Bolu Mudurnu'da köylüler maden sahasına tepki gösterdi: 'Biz buna asla müsaade etmeyiz'