Tokat'ta maden protestosu: 'Yaylalarımız, ovalarımız sahipsiz değil'

Tokat'ta maden protestosu: 'Yaylalarımız, ovalarımız sahipsiz değil'
Tokat'ın Şehitler Köyü Yaylacık mevkiinde 30'dan fazla köyün su havzası olan bölgede yapılmak istenen maden arama çalışmaları Tokat Dernekler Federasyonu, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı tarafından protesto edildi.

Savaş KALKAN


TOKAT - Emsa Enerji ve Madencilik şirketinin Tokat'ta 30'dan fazla köyün yaylası ve su havzası olan Sorhun Obası'nda altın ve gümüş aramak için çalışma başlatması Tokat Dernekler Federasyonu
(TOKDEF) öncülüğünde protesto edildi. Otobüslerle İstanbul'dan Tokat'a giden TOKDEF üyelerine İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ve CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, siyasi parti temsilcileri, köy muhtarları ve bölge halkı da katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemde 'maden ocağına hayır', 'talana sessiz kalma', 'yaylama dokunma' yazılı pankartlar taşındı.

'TOKAT'IN YÜZDE 46'SINA MADEN RUHSATI VERİLDİ'

TOKDEF Genel Başkanı Halil Bakan, "TEMA Vakfı'nın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden aldığı verilere göre bizleri bekleyen tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Rapora göre Tokat ve çevresinde toplam 937 dördüncü grup madeni araba ruhsatı bulunmaktadır. Tokat ili ve bölgesinin yüzde 46'sı madene ruhsatlandırılmıştır. Ruhsat alanları pekçok endemik bir tür barındıran ormanlarımızı, bereketli tarım alanlarımızı, hayvancılığımızın can damarı meralarımızı kapsıyor. Bu güzelim alanlar maalesef madene ruhsatlandırılmıştır" dedi.

denemeler-2024-08-03t161058-820.jpg

'30 KÖYÜN SU HAVZASINI ETKİLEYECEK'

Tokat merkeze bağlı Şehitler Köyü Yaylacık mevkisinde yapılmak istenen madencilik faaliyetinin vereceği zararlara dikkat çeken Bakan, "Emsa Madencilik Şirketi tarafından hedeflenen yer Tokat'ın en stratejik noktalarından biridir. Yaklaşık 30 köyün su havzasını etkileyecek maden Tokat'ın ormanları ve geniş yaylalarını tehdit etmektedir. Yaylacık'tan çıkan akarsular başta Şehitler Köyü olmak üzere Sokutaş, Gölcük, Canbolat, Kartosman, Hacalı, Keçeci, Erbaovası, Taşova Ovasını beslemektedir. Yeşilırmak'a ulaşan su kaynakları Tokat ve Amasya Ovaları'nde tarımsal üretimin can damarıdır" diye konuştu.

denemeler-2024-08-03t161210-026.jpg

'YAYLALARIMIZI RANTÇI RUPLARIN ELİNDEN KURTARACAĞIZ'

İl Çevre Müdürlüğüne yaptıkları başvurular ve köy muhtarlarının suç duyurularının ardından maden arama çalışmalarının şimdilik durduğunu belirten Bakan, "İnanıyoruz ki EMSA madencilik, Yaylacılık'tan gidecek ovalarımız, ormanlarımız, sularımız, topraklarımız, yaylalarımız bu talancı rantçı gurupların elinden kurtulacaktır. Aksi takdirde Bergama'dan, Kaz Dağları'ndan, İliç'ten biliyoruz; oOrmanlarımız yok olacak, doğamız geri dönülemez bir biçimde tahrip edilecek, sularımız kirlenecek, ovalarımız zehirlenecek. Endemik bitki türleri yok olacak. Köyler boşalacak, demokratik yapı değişecek. Kültürel zenginliklerimiz zarar görecek. Biz bu oyunu biliyoruz. Biz bu filmi gördük. Bugün farklı düşünce ve inançtan onlarca dernek, federasyon, çevre platformu, siyasi partiler, sivil toplum üyeleriyle buradayız. Tokat sahipsiz değildir. Şehitler Köyü sahipsiz değildir. Yaylalarımız, ovalarımız, ormanlarımız sahipsiz değildir" dedi.

'MADEN RUHSATI İPTAL EDİLSİN'

Maden arama çalışmalarının iptal edilmesini isteyen Bakan, "Sorumluluğu olanları Tokat’ı tehdit eden madenlerin ruhsatlarını iptal etmeye, tarımı, hayvancılığı, bölge insanını gözetmeye çağırıyoruz. Bizler köy muhtarları, köy dernekleri, sivil toplum dernekleri, siyasi partiler, çevre mühendisleri, odalar, hukukçular tüm yurttaşlarımız acilen Tokatlı hemşerilerimizi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Topraklarımız, akarsularımız, ormanlarımız ve tarım alanlarımızı maden ocaklarından kurtarıncaya kadar mücadelemiz devam edeceğiz. Kurdun, kuşun hakkı için çocuklarımızın aşı için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz, kazanacağız" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar